Hősi halált halt bajtársa mentette meg a Fauda sztárjának látását

Az izraeli énekes, színész és tartalékos katona, Idan Amedi a közösségi médiában írt arról, hogy Akiva Jasinszkij főtörzsőrmester átalakította a sisakját, ezzel megóvva őt a súlyosabb sérülésektől.

Tisa beáv alkalmából a Fauda sztárja, Idan Amedi arra kérte az izraelieket, hogy törődjenek egymással, és kérdezzék meg, mit tehetnének még egymásért.

Amedi egy elesett bajtársáról, Akiva Jasinszkij főtörzsőrmesterről írt, aki megjavította és korszerűsítette a sisakját, amikor Gázában szolgáltak, ezzel pedig megmentette Amedi látását és hallását, amikor megsérült Gázában.

Amedi elmondta, hogy Jasinszkij mindig megkérdezte tőle: „Mit tehetnénk még többet?”, és arra kérte a nemzetet, hogy Tisa beávkor tegyék ugyanezt.

„Azon a szombaton úgy döntött, hogy elveszi a sisakomat, és gondoskodik a további védelemről. Amikor megkérdeztem tőle, hogy miért sürgős ez sábátkor? Azt válaszolta: ‘Legyetek készenlétben’.

Egy rövid mondattal és egy tettével megmentette a látásomat és a hallásomat”

– írta Amedi.

„Két héttel Akiva meggyilkolása előtt sábátot tartottunk az egyik gázai határ menti közösségben. Egy kis csoport voltunk, akiknek szükségük volt erre a pillanatra, mindenki több hónapnyi harc után volt. Akiva számára fontos volt, hogy összegyűljünk az étkezésre. Ő vezette az imát, mi ettünk és beszélgettünk egy kicsit, majd mindenki ment a saját dolgára. Azon a sábáton mindketten sokat sétáltunk a házak körül, hosszú séták, amelyek célja az volt, hogy kitöltsük a honvágy okozta űrt.

Gyakran megkérdezte tőlem: „Mit tehetnénk még többet?”. És én úgy éreztem magamban, mintha azt mondaná nekem: ‘Tegyél többet Amedi'”.

„Isten és mi álljunk bosszút a vérükért” – így harcol Gázában a Fauda sztárja

Idan Amedi jelenleg egy műszaki alakulat katonájaként harcol a terroristák ellen.

Az énekes hozzátette: „Tisa beáv előestéjén mindannyian ki vagyunk téve az aktuális ügyeknek, a vezetőink közötti gyűlöletnek és kicsinyességnek. Annak a történelmi pillanat megértésének hiányának, amit jelenleg élünk. Már nem hozzájuk szólok, csak hozzánk, ahogy a néhai Akiva kérdezte:

Talán kihagytunk valamit, és talán többet tehetünk. Mostanában nincsenek válaszaim. Csak egy csomó kérdés.”

Amedi megosztott egy fotót is, amelyen kettejük ölelkeznek Gázában, hozzátéve, hogy ez volt „az egyik utolsó alkalom, amikor beszélgettek. Utálta a cigarettát, én meg végig szívtam a háború alatt, anélkül, hogy észrevettem volna. Szeretlek szeretett testvérem, vigyázz ránk. Szükségünk van rá”.

A 35 éves, Ramat Ganból származó Jasinszkijt január elején ölték meg öt másik katonával együtt egy Gázában történt incidensben. A balesetben egy alagútban elhelyezett robbanószerkezet robbant fel, több katona meghalt, mások megsebesültek.

„A baleset – még kivizsgálás alatt álló okok miatt – nagy károkat okozott erőinknek, a halottak közül ketten a csapatomhoz tartoztak” – mondta Amedi a sérülése után néhány héttel tartott sajtótájékoztatón, ahol nem tudta visszatartani a könnyeit.

„Elbuktam a parancsnoki küldetésemben, hogy biztonságban hazatérjenek az embereim, ez a fájdalom átokként és Káin jeleként fog kísérni engem életem utolsó napjáig”

– nyilatkozta akkor Amedi.

Sírva kért bocsánatot elesett bajtársainak családjaitól a Fauda-sztárja

„Sajnálom, hogy nem sikerült teljesítenem a parancsnoki küldetésemet, hogy biztonságban hazahozzam őket” – mondta Amedi.