Biden ismét üzent Iránnak

Joe Biden amerikai elnököt szombat este arról kérdezték, hogy mit üzen Iránnak, amely a Hamász politikai irodavezetőjének, Iszmail Haníjének az eltávolítása miatt Teheránban megtorlásként Izrael megtámadásával fenyegetőzött. „Ne tegye” – válaszolta Biden a kérdést feltevő újságíróknak, miközben kilépett egy templomból a Delaware állambeli Rehoboth Beachen.

Az elnök áprilisban hasonló figyelmeztetést intézett Iránhoz, mindössze egy nappal azelőtt, hogy az drón- és rakétatámadást intézett Izrael ellen.

Az akkori újságírók kérdésére, hogy mit üzen Iránnak ebben a pillanatban, az elnök azt válaszolta: „Ne tegye”.

Hozzátette:

„Elkötelezettek vagyunk Izrael védelmében. Támogatni fogjuk Izraelt. Segíteni fogjuk Izrael védelmét, és Irán nem fog sikerrel járni”.

כאן חדשות on X (formerly Twitter): „המסר של ביידן לאיראן: „Don’t”@RamEliBrandts @nathanguttman pic.twitter.com/TXn9XFIdNu / X”

המסר של ביידן לאיראן: „Don’t”@RamEliBrandts @nathanguttman pic.twitter.com/TXn9XFIdNu

Pénteken az iráni Forradalmi Gárda parancsnokhelyettese azt mondta, hogy az iszlám köztársaság végrehajtja Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető utasítását, hogy „keményen megbüntesse” Izraelt Haníje likvidálása miatt.

„A Legfelsőbb Vezető utasításai Izrael kemény megbüntetésére és a mártír Iszmail Haníje vérének megbosszulására vonatkozóan világosak és egyértelműek … és a lehető leghatékonyabb módon fogjuk végrehajtani azokat”

– mondta a parancsnokhelyettes, Ali Fadavi.

Izrael nem kommentálta Haníje teheráni likvidálását, de Irán és a Hamász Izraelt hibáztatta és megtorlást ígért.

Szerdán két magas rangú amerikai tisztviselő a Politico című lapnak azt mondta, hogy Irán végül úgy döntött, hogy nem hajt végre közvetlen támadást Izrael ellen megtorlásul Haníje meggyilkolásáért. A jelentés szerint Teherán most már meg van győződve arról, hogy Haníjét akkor ölték meg, amikor valaki távirányítású bombát aktivált abban a szobában, ahol tartózkodott, és nem történt közvetlen katonai művelet.

Véreskezű terrorista lép a likvidált Hamász-vezér helyére

A Hamász terrorszervezet politikai vezetői posztját is az október 7-it támadást kitervelő Yahya Szinwar tölti be, miután Izrael likvidálta Iszmail Haníjét.