A közösségi média a zsidógyűlölet terjesztésének legfőbb eszköze Csehországban

Az antiszemitizmusról szóló éves jelentésében a Csehországi Zsidó Közösségek Szövetségének számai az antiszemita incidensek fellendülését mutatják, amelyek túlnyomó többsége az internetről származik.

„A virtuális környezet már régóta egyértelműen kulcsszerepet játszik az antiszemita incidensek terjedésében. A 2023-as évben 4 242 incidens származott az internetről, azaz 98,01%. 2022-ben ez az arány 97,01% volt, 2021-ben pedig 97,4%” – mondta a JNS-nek Michael Pelisek, a csoport ügyvezető igazgatója.

Az összes incidens 90 százalékos növekedést jelent 2022-hez képest.

Pelisek szerint „a közösségi média továbbra is az antiszemitizmus terjesztésének elsődleges eszköze. Tartalmilag a regisztrált incidensek az antiszemitizmus teljes spektrumát felölelték. A cseh felhasználók gyakran osztanak meg és posztolnak újra idegen nyelvű posztokból származó kommenteket és grafikai anyagokat”.

Az október 7-én Dél-Izraelben elkövetett Hamász palesztin terrortámadások táplálták az online bigottságot, mondta Pelisek a JNS-nek. „A gyűlöletkeltő tartalmakat mind magánszemélyek terjesztették személyes profiljaikon, mind pedig hasonlóan gondolkodó csoportok.

Egyesek számára a zsidóellenes retorika a virtuális identitásuk és a hosszú távon ápolt imázsuk stabil része”

– mondta.

A jelentésben már második éve nem szerepelnek a zsidók ellen irányuló fizikai erőszakos esetek, melyek száma megduplázódott, és 18-ra emelkedett.

A Zsidó Politikai Kutatóintézet szerint Csehország zsidó lakossága legalább 3 900 fős „magot” és legfeljebb 10 000 főt foglal magában, akik az izraeli visszatérési törvény értelmében zsidónak minősülnének.

Brit főrabbi: A zsidók csapdába estek a szélsőbal és a szélsőjobb között

A főrabbi közleményt adott ki, miután a brit „Iszlám Emberi Jogi Bizottság” elnöke azt állította, hogy „a cionisták finanszírozzák” az angliai zavargásokat.