Egy érdi lelkész szerint Jézus elutasítása miatt történt meg a holokauszt

Labossa Péter Mihály érdi evangélikus lelkész hétvégi prédikációjában Jeruzsálem pusztulásáról beszélt, miközben arról elmélkedett, hogy a zsidóság Jézussal szembeni árulásának következménye, hogy Isten nem akadályozta meg a holokausztot – írja a 444.hu. 

A Youtube-ra feltöltött, majd a cikk megjelenése után eltávolított prédikációban, 11:57-től kezdődően a lelkész ezt mondta:

„…lehet antiszemitának nevezni bárkit, ez ma egy nagyon jó bélyegzés tud lenni, de gondoljuk át a történelemben mi volt: a választott nép elutasítja Jézust, Jézus elmondja a próféciát, megtörténik a nép életében, ott, Jézus keresztje alatt azt mondják, hogy »vére rajtunk és gyermekeinken«, ami azt jelenti, hogy mi felvállaljuk Jézusnak a halálát és annak minden következményét (…) az utánunk következők, évszázadok és évezredek generációjára vonatkozóan is felvállaljuk ennek a következményét.

És akkor nem kell messzebb menni a holokauszt és egyéb kérdésekben, hogy Isten miért engedte. Nem Isten tervében volt ez benne, de valami miatt Isten megengedte. És hogy mi lássuk ezeket az összefüggéseket,

és nem a zsidó népen kell köszörülni magunkat, a nyelvünket meg bárminket. Hanem látni azt, hogy Isten nem szórakozni hítt bennünket”

A prédikáció egyperces verziója időközben újra elérhetővé vált a YouTube-on:

A lelkész felhívta a figyelmet arra is, hogy komolyan kell venni a kegyelmi időt, ami szerinte egyszer le fog telni. Hozzátette: fel kell ismerni a békesség felé vezető utat.

“Rohadt, köcsög zsidó” – antiszemita balhézott egy budapesti kóser étteremnél

Az Izrael és a Hamász között zajló háború kitörése óta többször is antiszemita incidens színhelye volt a budapesti Dob utcában található Ashis’ kóser étterem.