Algéria szerint a „cionista lobbi” összeesküdött a botrányhős bokszolójuk ellen

Az algériai olimpiai bizottság igazgatója azt állította, hogy bokszolójuk egy „cionista” összeesküvés áldozata. Imane Khelif körül akkor alakult ki botrány, miután olasz ellenfele mindössze 46 másodperc után visszalépett a múlt heti mérkőzésüktől mondván, hogy miután ellenfele biológiai férfi, aránytalanul nagyobb ütőerővel rendelkezik.

Angela Carini azt állította, hogy azért lépett vissza, hogy „megmentse az életét”, amikor az algériai bokszoló olyan erősen megütötte, hogy nem kapott levegőt.

Khelifet korábban már kizárták a 2023-as női ökölvívó-világbajnokságról, amelyet az orosz vezetésű Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) szervezett, miután megbukott a nemi alkalmassági teszteken, ugyanis a szabályok között szerepelt, hogy az XY kromoszómával rendelkezők nem versenyezhetnek nők ellen.

Khelif eredményei titkosak maradtak, de a szervezet szerint indokolatlan versenyelőnye volt.

Miután az olasz Angela Carini a Khelif elleni mérkőzésen visszalépett, az algír bokszoló Hámori Luca, magyar bokszoló ellen lépett ringbe, ahol szintén győzedelmeskedett, ám sajtóértesülések szerint Hámori Luca ellen is panaszt tettek az algériaiak a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál. A magyar versenyzőt azzal vádolják, hogy a közösségi médiában elfogadhatatlan kijelentéseket tett Imane Khelifel kapcsolatban, pedig a sportoló mindösszesen annyit tett, hogy felhívta a figyelmet a köztük lévő egyértelmű biológiai különbségekre.

Yassine Arab, az algériai olimpiai és sportbizottság igazgatója a mérkőzés előtt azt állította, hogy Khelifet „sötét erők” támadják.

„A cionista lobbi, meg akarják törni Imane elméjét. De Imane nagyon erős. Nem akarják, hogy egy muszlim vagy arab lány magasabbra kerüljön a női ökölvívás ranglétráján”

– mondta.

„Mindannyian Imane miatt vagyunk itt. Láthatjátok, hogy mindenki támogatja a világból. Az összes nemzetközi sajtószövetség támogatja Imanet.”

A BeIN Sportsnak nyilatkozva Khelif azt mondta: „Ez minden nő számára méltóság és becsület kérdése.

„Az egész arab nép évek óta ismer engem. Évek óta bokszolok a nemzetközi szövetségek versenyein.

Az egész világnak el akarom mondani, hogy nő vagyok, és nő is maradok.

Ezt az érmet a világnak és az összes arabnak ajánlom, és azt mondom, éljen Algéria.”

Biológiai férfivel kellett volna megküzdenie a női bokszolónak

Ali 10 másodperccel az összecsapás előtt kiszállt a versenyből az olasz bokszolónő, akinek biológiai férfival kellett volna megküzdenie.