“Támadni fogunk” – Szijjártó Péteren keresztül üzentek Izraelnek az irániak

Irán üzenetét a magyar külügyminiszteren keresztül juttatták el Izraelbe, aki közvetlenül az izraeli kollegáját hívta fel, hogy továbbítsa az információt – írja a The Jerusalem Post.

Irán úgy döntött, hogy megtámadja Izraelt – közölte Jiszráel Katz izraeli külügyminiszter hétfőn.

Irán üzenetét Szijjártó Péter magyar külügyminiszter juttatta el Izraelhez, aki felhívta Katzot, és elmondta, hogy ezt az információt Ali Bagheri megbízott iráni külügyminisztertől kapta.

A magyar külügyminiszter Facebook-oldalán egyébként közzétett egy bejegyzést a közel-keleti helyzet kapcsán, amely így szól:

“Az egész világot és köztük minket is növekvő aggodalommal töltenek el a közel-keleti fejlemények.

Abban mindenki biztos lehet, hogy ha a jelenlegi biztonsági válság még egy ország területére kiterjed, akkor az ott nem fog megállni és ebben az esetben könnyen terebélyesedhet a konfliktus egy olyan regionális háborúvá, amely fenyegetést jelenthet a globális biztonság egészére.

A nemzetközi közösségnek ezért most minden erejével arra kellene koncentrálnia, hogy meg tudjuk előzni az eszkalációt.

Ma telefonon egyeztettem Israel Katz izraeli és Ali Bagheri Kani iráni kollégámmal, amely megbeszélések sajnos ismételten azt bizonyították, hogy a 24. órában vagyunk.

Magyarország álláspontja egyértelmű: nem engedhetjük meg, hogy Izraelt még egyszer ilyen terrortámadás érje, mint tavaly októberben, ugyanakkor amíg lehet mindent el kell követni egy nagy regionális háború kitörésének megelőzése érdekében.”

Izraeli miniszter: Vannak kormányok, amelyek beszélnek, a magyar cselekszik

Hazánkban tesz látogatást az izraeli vallásügyi miniszter.