Ynet: Izrael fontolóra vette egy megelőző csapás megindítását Irán ellen

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap azt mondta a G7-országok képviselőinek, hogy Washington szerint a következő 24-48 órában megkezdődhet egy Izrael elleni iráni támadás – jelentette az Axios.

Blinken elmondta, hogy az USA nem ismeri a tervezett iráni támadás pontos időpontját, de úgy véli, hogy az már hétfőn megkezdődhet – írja az Axios.

Izraeli médiaértesülések szerint

Izrael fontolóra vette egy megelőző csapás megindítását Irán elrettentése érdekében, ha bizonyítékokat fedezne fel arra vonatkozóan, hogy Teherán támadásra készül

– írja a The Times of Israel, miután Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap estére megbeszélésre hívta össze Izrael védelmének vezetőit.

A megbeszélésen részt vett Joáv Gallant védelmi miniszter, az IDF vezérkari főnöke, Herzi Halevi, David Barnea, a Moszad vezetője és Ronen Bar, a Sin Bét vezetője.

Izrael a hírek szerint nem tudja biztosan, hogy milyen támadásra számíthat Irántól és csatlósaitól, ezért a lehetőségek széles skáláját megvitatták, hogy miként lehet a legjobban reagálni egy várható támadásra, illetve hogyan tudják azt megelőzni.

Netanjahu megfenyegette az Izrael megtámadására készülő teheráni rezsimet

Az izraeli miniszterelnök óva intette „Irán gonosz tengelyét” attól, hogy megtámadja Izraelt.

A Netanjahuval folytatott megbeszélésen szóba került az elrettentő megelőző csapás lehetősége Iránra, jelentette a Ynet, bár a biztonsági tisztviselők hangsúlyozták, hogy egy ilyen lépést csak akkor engedélyeznének, ha Izrael pontos hírszerzési információkhoz jutna, amelyek megerősítik, hogy Teherán támadást készül indítani.

Az izraeli lap szerint ebben az esetben elengedhetetlen, hogy Izrael hírszerzési információi egyezzenek az amerikai hírszerzési információkkal, és még ha egyeznének is, akkor is dönthetnek Jeruzsálemben úgy, hogy nem választják a megelőző csapást.

Izraelhez hasonlóan vasárnap az Egyesült Államok is úgy nyilatkozott, hogy nem tudja, hogyan fog kinézni egy iráni támadás, mivel úgy vélik, hogy Teherán még nem hozta meg végleges döntését, és valószínűleg még nem fejezte be az egyeztetéséket a csatlósaival.

Még ha a támadás nagyobb is lesz, a kormányon belüli értékelés szerint Izrael képes lesz ellenállni neki, és ismét képes lesz megfelelő védekezésre a szövetségesek koalíciójának segítségével – írja a Ynet.

Izraeli terrorelhárító: A dzsungelben csak egy üvöltő oroszlán tud rendet tenni

Interjút adott az Indexnek Yair Ansbacher, aki a Tett és Védelem Alapítvány meghívására érkezett Magyarországra.