Robbanásokat jelentettek Iránból, támadás ért egy amerikai bázist Irakban

Három robbanás hallatszott az iszfaháni Szepahan-Shahrban az iráni állami média és a helyiek beszámolói szerint – írja az Iran International, az iráni ellenzék lapja.

Mohammadreza Jan-Nesszari, Iszfahán kormányzóhelyettese azt mondta, hogy „a robbanásokat egy katonai gyakorlat okozta”.

Iszfahán tartományban több iráni katonai és nukleáris létesítmény található, amelyek közül néhány a múltban már a célkeresztjében volt Izraelnek.

Jason Brodsky on X (formerly Twitter): „Footage on social media is circulating purportedly showing a mysterious explosion in Isfahan, #Iran. A lot of sensitive facilities there. But the deputy governor of Isfahan Province acknowledged the reports and claims it’s a training exercise. 🧐 pic.twitter.com/uHYuzcBqv5 / X”

Footage on social media is circulating purportedly showing a mysterious explosion in Isfahan, #Iran. A lot of sensitive facilities there. But the deputy governor of Isfahan Province acknowledged the reports and claims it’s a training exercise. 🧐 pic.twitter.com/uHYuzcBqv5

További hír, hogy két Katyusa rakétát lőttek ki az amerikai és más nemzetközi erőknek otthont adó nyugat-iraki Ain al-Aszad légitámaszpontra.

Elsőre nem volt világos, hogy a támadás okozott-e áldozatokat vagy károkat a bázison belül. Később a Reutersnek megerősítették, hogy amerikai katona megsérült a támadásban.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap azt mondta a G7-országok képviselőinek, hogy Washington szerint a következő 24-48 órában megkezdődhet egy Izrael elleni iráni támadás.

Izraeli médiaértesülések szerint Izrael fontolóra vette egy megelőző csapás megindítását Irán elrettentése érdekében, ha bizonyítékokat fedezne fel arra vonatkozóan, hogy Teherán támadásra készül.

Ynet: Izrael fontolóra vette egy megelőző csapás megindítását Irán ellen

Az amerikai külügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy a következő 24-48 órában megkezdődhet egy Izrael elleni iráni támadás.