„A zsidóknak egy évtizeden belül el kell hagyniuk Franciaországot”

„Nem akarok veled játszani, mert zsidó vagy” – mondják a franciaországi zsidó gyerekeknek, miközben társaik a játszótéren arra kényszerítik őket, hogy térjenek át az iszlám hitre.

“A növekvő antiszemitizmus közepette a zsidóknak valószínűleg nincs több mint egy évtizedük Franciaországban, amíg el kell hagyniuk”

– mondta Sarcelles település Chabad rabbija,  Yaacov Bitton szerdán a The Jerusalem Postnak. Hozzátette: ő és családja maradnak, hogy szolgálják a közösséget. Bitton, a Beth Loubavitch de Sarcelles vezetője elmondta, hogy bár abban reménykedett, hogy a zsidó közösség hosszú évekig fennmarad Franciaországban, személyes érzése szerint a zsidóknak

„legfeljebb 10 éve van Franciaországban”.

A rabbi a francia zsidó közösséget a Tabernákulummal, a sivatagi Gyülekezés Sátrával, hasonlította össze, azzal a „mobil szentéllyel”, amelyet a zsidó nép több száz évig használt a jeruzsálemi Szentély előtt. Amikor Izrael fiai a kivonulás után a sivatagban vándoroltak, a sátort felállították, függetlenül attól, hogy a zsidó sereg mennyi ideig állt meg pihenni – legyen az hetekre, napokra vagy akár órákra. A tabernákulumhoz hasonlóan a zsidó népnek továbbra is világosságot kellett hoznia a világba, és ez a küldetés nem szűnt meg attól, mert azt gondolták, hogy hamarosan folytathatják a vándorlást.

„Népirtás olimpiája” transzparenst lobogtattak az Izrael-Paraguay meccsen

Visszataszító.

A növekvő antiszemitizmus miatt a közelmúltban sok francia zsidó folytatta vándorlását máshová. Bitton emlékeztetett arra, hogy a fizikai összecsapások és az antiszemita támadások Sarcelles városában az első és a második intifáda idején kezdődtek, és tovább folytatódtak 2014-ben, a Hamász palesztin terrorszervezet elleni hadműveletek idején. Zsidó üzleteket égettek fel és kirakatokat törtek be.

Bitton szerint az október 7-i mészárlás után megugrott az erőszakos esetek száma. A város és a rendőrség sokat tett a zsidók védelméért az évek során, de a biztonsági helyzet a Hamász-pogrom óta feszült maradt, és a zsidók egyre kényelmetlenebbül érezték magukat egy olyan területen, amely egykoron erősen zsidó volt.

A zsidó gyerekek egyre inkább átkerültek a chabadi oktatásba az állami iskolákból. Bitton elmondta, hogy néhány gyerek panaszkodott, hogy társaik nyomást gyakoroltak rájuk, hogy térjenek át az iszlámra. Bitton felidézett egy bizonyos szülőt, aki egy hónappal ezelőtt vitte át az iskolába a gyermekét, miután a játszótéren azt mondták nekik:

„Nem akarok veled játszani, mert zsidó vagy”.

A terület 15 000 zsidó lakosa közül sokan óvatosak lettek a muszlimokkal és arabokkal való együttműködésben, miután látták, hogy a közösségi médiában hányan reagáltak az október 7-i mészárlásra és az azt követő háborúra a Hamász ellen.

„Sok jó arab és muszlim van, aki együtt akar élni a zsidókkal”

– hangsúlyozta Bitton.

A rabbi az antiszemitizmust a felemelkedő szélsőbaloldali politikai csoportoknak is tulajdonította, amelyek befolyásolták a francia népcsoportok együttélését és interakcióját.

A zsidók közül sokan elhagyták a közeli Garges-les-Gonesse-t, és minden évben több zsidó távozott Sarcellesből a közeli városokba vagy Izraelbe. Bitton fia, Shalom úgy becsülte, hogy évente 30 család alijázik – vándorol be Izraelbe. Az ifjabb Bitton elmondta, hogy a Chabad segített azoknak, akik meghozták az életüket megváltoztató döntést.

Izrael támogatása miatt „vér fog folyni Párizs utcáin” – üzente egy terrorista

Egy palesztin zászlót és maszkot viselő férfiról készült videó terjed a közösségi médiában.

Shalom elmondta: teológiailag az alija szerepe nem rendeződött, de a megváltás felé vezető lépésnek tekinthető. Végső soron csak a Messiás tudja elérni a teljes megváltást és a zsidó száműzetés végét egy igazi végső alijával. Egyesek számára Izrael földjének szentsége megköveteli a Tóra által irányított életmód magasabb fokú megtestesülését. Az alija személyes döntés, mondta Shalom, és ő és apja továbbra is támogatják azokat, akik ezt a döntést hozták. A lubavichi rebbe azt tanácsolta, hogy a közösség vezetői ne alijázzanak, maradjanak, hogy irányítsák diaszpóra közösségeiket.

„Ha vihar van a tengeren, az utolsó ember, aki elhagyja a hajót, a kapitány”

– mondta az idősebb Bitton. „Ugyanez a helyzet a mi hivatásunkkal.”

Az ifjabb Bitton azt mondta, hogy amíg zsidók élnek Sarcellesben, addig Chabad is ott lesz.

„Itt leszünk, ameddig szükség van ránk.”

https://neokohn.hu/2024/07/11/dobbenetes-merteku-az-antiszemitizmus-europaban/