A népnek elege lett a diktatúrából: zavargások törtek ki Venezuelában

Venezuelában tüntetők ledöntötték a korábbi elnök, Hugo Chávez szobrát, La Guairában (Caracas tengerpartján) és Mariarában (északon) – közölte hétfőn a televízióban Nicolás Maduro államfő az elcsalt újraválasztását követően.

A Nemzeti Választási Tanács (CNE) hétfőn Madurót egy újabb harmadik hatéves ciklusra nyilvánította elnöknek, miután az éjszaka folyamán vitatott eredményeket tettek közzé. A CNE szerint a 61 éves Maduro 5,15 millió szavazatot (51,2 százalék), míg a 74 éves ellenzéki Edmundo González Urrutia 4,5 millió szavazatot (44,2 százalék) kapott.

Az ellenzék csalásra hivatkozik, és győzelmének bizonyítékát ígérte, mondván, hogy a szavazóhelyiségekből összegyűjtötték a szavazatösszesítő ívek 73 százalékát.

Hétfőn egy ember meghalt az országban kitört tüntetések egyikében – jelentette a politikai foglyok védelmére szakosodott Foro Penal civil szervezet.

Damien Rieu on X (formerly Twitter): „Je vous invite vraiment à suivre et à parler de ce qu’il se passe au #Venezuela, où la population se révolte contre la dictature socialiste qui a détruit économiquement le pays.Beaucoup de policiers et militaires rejoignent les citoyens. pic.twitter.com/cfvM1TZbHf / X”

Je vous invite vraiment à suivre et à parler de ce qu’il se passe au #Venezuela, où la population se révolte contre la dictature socialiste qui a détruit économiquement le pays.Beaucoup de policiers et militaires rejoignent les citoyens. pic.twitter.com/cfvM1TZbHf

„Legalább egy embert megöltek (az északnyugati Yaracuy államban), és 46 embert őrizetben tartanak” a választások utáni események következtében – írta Alfredo Romero, a szervezet igazgatója az X közösségi hálózaton.

A kormány sajtóközleményben jelentette be, hogy szerdától ideiglenesen felfüggeszti a Panamába és a Dominikai Köztársaságba, illetve onnan Venezuelába induló járatokat e két ország kormányának „beavatkozó akciói” miatt, amelyek kétségbe vonták Nicolás Maduro elnök újraválasztásának átláthatóságát – jelentette be a közlekedési minisztérium.

Az Efecto Cocuyo helyi tévé által a La Guairában történtekről sugárzott videója szerint a tüntetők „Le veletek!” kiáltások közepette borították fel Hugo Chávez tengerparton álló, három méter magas szobrát. Egy másik videón az volt látható, amint az emberek a földön vonszolják a szobrot, míg egyesek botokkal ütik.

A másik szobrot a fővárostól, Caracastól mintegy száz kilométerre nyugatra fekvő Mariara városában döntötték le – közölte Maduro.

Emmanuel Rincón on X (formerly Twitter): „🚨🇻🇪 Derriban otra estatua de Hugo Chávez en este momento.Hay que eliminar toda la propaganda comunista de nuestro país.Venezuela va a ser libre:pic.twitter.com/HR7PvPWIvj / X”

🚨🇻🇪 Derriban otra estatua de Hugo Chávez en este momento.Hay que eliminar toda la propaganda comunista de nuestro país.Venezuela va a ser libre:pic.twitter.com/HR7PvPWIvj

Hugo Chávezt már életében személyi kultusz övezte. A nacionalista-populistának tekintett Chávez 1999-től 2013-ban bekövetkezett haláláig volt hivatalban, egyik fő terve a „21. századi szocializmus” megépítése volt a latin-amerikai országban.

Maduro azt mondta, a tüntetők azért mentek, hogy „megtámadják Chávez parancsnokot, a parancsnok-elnököt”, „Venezuela legjobb elnökét” az utóbbi 150 évben.

Oroszország a saját szövetségeseivel versenyez az olajpiacokért

A Kreml az iráni és venezuelai nyersolaj elől csaklizza el a kínai és indiai piacokat.