Megvan az első zsidó arany a párizsi olimpián!

Tokió után ismét olimpiai bajnok lett az élő legendának számító Jessica Esther Fox.

A kajak-kenusok női K–1 szlalomversenyének vasárnap délutáni döntőjében aranyérmet szerzett Jessica Fox, aki négy éve Tokióban már olimpiai bajnok volt.

A második a lengyel Klaudia Zwolinska lett, a bronzérmet pedig a brit Kimberley Woods zsebelte be.

Az ausztrál Jessica Foxot széles körben már most minden idők legjobb egyéni szlalom kenusaként tartják számon, tekintve, hogy a mostani győzelmével már öt olimpiai érmet tudhat a háta mögött.

Fox a franciaországi Marseille-ben született, de négyéves korában családjával Ausztráliába költözött.

Sin Bét-ügynökök fogják védeni a halálosan megfenyegetett izraeli olimpikonokat

Egy franciaországi zsidó vezető szerint a szélsőbaloldal „céltáblát helyezett az izraeli sportolók hátára”.

„Nyilvánvalóan nagyon erős a francia kötődésem, és ez egy csodálatos, különleges, egyedülálló pillanat” – mondta Fox az olimpia előtt.

Fox a 2012-es olimpián ezüstérmet, 2016-ban bronzérmet, a legutóbbi olimpián pedig egy bronzot és egy aranyat nyert. Fox egyike volt azoknak a sportolóknak, akik szorgalmazták, hogy a kenu szlalom versenyszámot nyissák meg a nők számára, és a legutóbbi tokiói játékokon ez már így is történt. Tokióban már ebben a versenyszámban szerezte meg az aranyérmét.

Az evezés a Fox családban nem Jessicával kezdődött. Húga, a 27 éves Noemi a női kajak-kenu versenyszámban debütál az olimpián. Édesanyjuk, Myriam Jerusalmi, aki Jessicát is edzi, 1996-ban bronzérmet nyert francia színekben az olimpián, édesapjuk, Richard pedig Nagy-Britannia csapatában az 1992-es játékokon.

Fő a sportszerűség: Izrael kitiltását követelik az olimpiáról a palesztinok

A Palesztinai Olimpiai Bizottság szerint a Hamász terroristái elleni háború „megsérti az olimpiai fegyverszünetet”.