Irán az olimpia alatt is támadja Izraelt

Iráni hackerek új kiberkampányban fenyegetik az izraeli sportolókat a párizsi olimpián. A kampány során a hackerek közösségi médiacsatornákat hoztak létre, hogy személyes információkat tegyenek közzé a delegáció tagjairól, és fenyegető üzeneteket küldjenek nekik.

Irán áll egy újabb, izraeliek ellen intézett támadás mögött, amelynek célja a párizsi olimpiára utazó izraeli küldöttség tagjainak megfélemlítése – jelentette be csütörtökön az izraeli Nemzeti Kiberigazgatóság egy alapos vizsgálatot követően.

A vizsgálat szerint a kampányban hackerek közösségi médiacsatornákat hoztak létre, hogy személyes információkat tegyenek közzé a delegáció tagjairól, és fenyegető üzeneteket küldjenek nekik. Az igazgatóság közölte, hogy aktívan együttműködik az államügyészség kiberügyi egységével, hogy ezeket a csatornákat bezárják.

A hackerek a jelentések szerint a GUD nevű francia szervezetnek adták ki magukat, hogy kampányukat végrehajtsák. Az igazgatóság közölte, hogy a delegáció tagjainak biztonsága érdekében egyeztet az Izraeli Olimpiai Bizottsággal és a Kulturális és Sportminisztérium Biztonsági és Vészhelyzeti Osztályával.

Gabi Portnoy, a Nemzeti Kiberügyi Igazgatóság vezetője elmondta:

Irán egy apolitikus nemzetközi sportversenyt használ ki arra, hogy az Izrael elleni digitális terrorizmust népszerűsítse.

Miki Zohar kulturális és sportminiszter megjegyezte: „Tanúi vagyunk az iráni rezsim azon kísérleteinek, hogy megfélemlítse az izraeli sportolókat és pszichológiai terrort folytasson csodálatos delegációnk ellen. Mi itt vagyunk Párizsban, teljes erővel folytatjuk, semmi sem állíthat meg minket”.

Izrael támogatása miatt „vér fog folyni Párizs utcáin” – üzente egy terrorista

Egy palesztin zászlót és maszkot viselő férfiról készült videó terjed a közösségi médiában.

„Sportolóink felkészültebbek és elszántabbak, mint valaha, hogy nagyszerű eredményeket érjenek el, és a biztonsági apparátusunk készen áll minden forgatókönyvre. Nem engedünk, amíg meg nem döntjük az iráni rezsimet” – tette hozzá.

A párizsi olimpia elleni kibertámadások elkerülhetetlenek, de Franciaország mindent megtesz annak érdekében, hogy korlátozza az eseményre gyakorolt esetleges hatásukat – mondta csütörtökön Gabriel Attal francia miniszterelnök.

„Mi vagyunk a célpont. Lesznek kibertámadások. A legfontosabb dolog az, hogy korlátozzuk a hatásukat”

– mondta Attal újságíróknak a francia ANSSI szoftverbiztonsági ügynökség székhelyén.

A párizsi olimpiát fenyegető technológiai kockázatokra a hónap elején a CrowdStrike vállalatot érintő globális technológiai kiesés hívta fel a figyelmet.

A CrowdStrike múlt heti problémái miatt a műsorszolgáltatók leálltak, az ügyfelek pedig nem jutottak hozzá az egészségügyi és banki szolgáltatásokhoz. A párizsi játékok szervezőinek egy részét is érintette — jelenti a The Jerusalem Post.

Sin Bét-ügynökök fogják védeni a halálosan megfenyegetett izraeli olimpikonokat

Egy franciaországi zsidó vezető szerint a szélsőbaloldal „céltáblát helyezett az izraeli sportolók hátára”.