Bocsánatot kértek a keresztények megbántásáért az olimpia szervezői

A párizsi olimpia szervezői vasárnap bocsánatot kértek mindenkitől, akit megsértettek Leonardo da Vinci „Utolsó vacsora” című művét idéző tablóval az esemény megnyitó ünnepségén.

Amint arról lapunk is beszámolt, a párizsi olimpia nagyszabású megnyitó ünnepségének egyik jelenete különös megbotránkozást keltett, ugyanis a kereszténység egyik jeles pillanatát, az utolsó vacsorát ábrázoló Leonardo Da Vinci festményét ízléstelen módon drag-showval ábrázolták.

Da Vinci festménye azt a pillanatot ábrázolja, amikor a keresztény megváltó kijelenti, hogy egyik apostola el fogja árulni őt. A pénteki ünnepségen a jelenetben a DJ és producer Barbara Butch – egy ismert LMBTQ+ aktivista – szerepelt, akit drag művészek és táncosok szegélyeztek.

Konzervatívok világszerte elítélték a bemutatót, köztük a francia katolikus egyház püspöki konferenciája, amely szerintük a kereszténység megcsúfolását jelenti.

Thomas Jolly, az ünnepség művészeti igazgatója azt mondta, hogy a performansz a sokszínűséget hivatott ünnepelni, és tisztelegni a francia gasztronómia előtt. Anne Descamps-t, a Párizs 2024 szóvivője a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vasárnapi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt válaszolta:

„Nyilvánvalóan soha nem állt szándékunkban tiszteletlenséget mutatni egyetlen vallási csoporttal szemben sem. Épp ellenkezőleg, azt hiszem, Thomas Jollyval valóban a közösségi toleranciát próbáltuk ünnepelni” – mondta Descamps.

„A közösen végzett szavazások eredményét elnézve úgy gondoljuk, hogy ez a törekvésünk megvalósult. Ha az emberek megsértődtek, természetesen nagyon-nagyon sajnáljuk”.

Jolly az ünnepség után az Associated Pressnek magyarázta el szándékait.

„Nem kívánok felforgató lenni, nem akarok gúnyolódni vagy sokkolni” – mondta Jolly. „A szeretet, a befogadás üzenetét akartam közvetíteni, és egyáltalán nem kívántam megosztó lenni.”

Úgy tűnik azonban, hogy ez nemigen sikerült.

Drag-paródiává heccelték az utolsó vacsorát az olimpiai megnyitón

Vajon az iszlámmal is mernének ilyesmit megtenni? – kérdezi számos konzervatív véleményvezér.