Kamala Harris nehezíti a túsztárgyalásokat

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök személyesen köszönte meg Joe Biden amerikai elnöknek a zsidó állam fél évszázados támogatását, találkozójukon a Fehér Ház Ovális Irodában.

„40 éve ismerjük egymást, és ön 50 éve ismer minden izraeli miniszterelnököt Golda Meir óta” – mondta Netanjahu Bidennek, miközben egymás mellett ültek, több tucatnyi újságírótól körülvéve.

„Egy büszke izraeli cionista és egy büszke ír-amerikai cionista nevében szeretném megköszönni önnek ötven év közszolgálatot és ötven év támogatást Izrael államnak.

Várom a mai megbeszélést önnel, és a közös munkát az elkövetkező hónapokban a kritikus kérdésekben”

– fogalmazott Netanjahu, aki a Bidennel folytatott megbeszélés után Kamala Harris alelnökkel, demokrata elnökjelölttel is találkozott.

Harris és Netanjahu megbeszélése után az amerikai alelnök nyilatkozatot adott ki, amelynek szövege komoly ellenérzést váltott ki egyes izraeli politikusok és a hadvezetés részéről.

Harris ugyanis, miközben hangsúlyozta, hogy a Hamász terrorszervezet, amely brutális támadást intézett Izrael ellen október 7-én, nőket erőszakolt meg és csecsemőket gyilkolt, elismerte azt is, hogy 1200 ember legyilkolása mellett 250 túszt rabolt el, akik közül 115-en még mindig gázai fogságban vannak, ugyanakkor azzal vádolta Izraelt, hogy óriási mértékű pusztítást végzett Gázában, amelynek rendkívül sok civil áldozata van.

Az izraeli-palesztin konfliktus megoldását illetően Harris elmondta, hogy továbbra is elkötelezett a kétállami megoldás mellett és sürgette az amerikai közvéleményt, hogy „ne feledje, a gázai háború nem egy bináris kérdés”, és ismerje el a régió összetettségét.

„Mindannyian ítéljük el a terrorizmust és az erőszakot. Tegyünk meg mindent, amit csak tudunk, hogy megakadályozzuk az ártatlan civilek szenvedését. És ítéljük el az antiszemitizmust, az iszlamofóbiát és mindenféle gyűlöletet” – jelentette ki Harris.

Korábban elítélte azt is, hogy szerdán, amikor Netanjahu a kongresszusban felszólalt, tüntetők amerikai zászlókat égettek.

„Elítélem az amerikai zászló elégetését” – mondta Harris egy nyilatkozatban. „Soha nem szabadna azt ilyen módon meggyalázni”.

„Reményteli mozgások történtek a tárgyalásokon, hogy megállapodásra jussunk ” – mondta Harris, utalva arra a háromfázisú javaslatra, amelyet Joe Biden amerikai elnök terjesztett elő még május 31-én.

„A megállapodás első szakasza teljes tűzszünetet hozna, beleértve az izraeli hadsereg kivonulását a gázai lakossági központokból” – jelentette ki Harris.

„A második szakaszban az izraeli hadsereg teljesen kivonulna a Gázai övezetből, és ez az ellenségeskedések végleges befejezéséhez vezetne”

– emlékeztetett az amerikai álláspontról.

„Itt az ideje, hogy ez a háború véget érjen, mégpedig úgy, hogy Izrael biztonságban legyen, az összes túszt szabadon engedjék, a gázai palesztinok szenvedése véget érjen, és a palesztin nép gyakorolhassa a szabadsághoz, méltósághoz és önrendelkezéshez való jogát”

– jelentette ki Harris.

„Kössük meg az alkut, hogy tűzszünetet köthessünk, hogy véget vessünk a háborúnak. Hozzuk haza a túszokat, és biztosítsuk a palesztin népnek a nagyon szükséges megkönnyebbülést”.

Kamala Harris alelnök jelentősen megnehezíthette a túszalku megkötését – mondta egy megdöbbent magas rangú izraeli tisztviselő, miután meghallotta a demokrata elnökjelölt, a sajtónak tett megjegyzéseit csütörtökön késő délután.

„Reméljük, hogy nem nehezíti meg a túszalku elérését, mert ez a látszatot kelti, hogy az napfényre került Izrael és az Egyesült Államok között”

– mondta a tisztviselő nehezményezve, hogy Harris azt mondta, hogy a túszmegállapodás második fázisában Izrael teljesen kivonulna a Gázai-övezetből.

Harris nyilatkozatával meglepte Benjamin Netanjahu miniszterelnököt és a hozzá közel állókat is.

Meghallották-e az amerikaiak Netanjahu üzenetét?

A Capitolium épülete előtt a Hamász-párti tömeg és a miniszterelnök beszéde közötti kontraszt jól szemléltette az Izraelről szóló vita tétjét.