Izrael támogatása miatt „vér fog folyni Párizs utcáin” – üzente egy terrorista

A közösségi médiában keringő videón egy maszkos alak azzal fenyegetőzik, hogy „vér fog folyni” a közelgő párizsi olimpián.

A kedden nyilvánosságra hozott egy perces klipben egy arabul beszélő férfi, akinek arcát egy palesztin kendő takarja, „Franciaország népéhez és [Emmanuel] Macron francia elnökhöz” szólt, és figyelmeztette őket, hogy megbüntetik őket, amiért a „a cionista rezsimet” támogatják „a palesztin nép elleni bűnös háborújában.”

„Fegyverrel láttad el a cionistákat, segítettél megölni testvéreinket, gyermekeinket” – mondta a maszkos férfi. – „Meghívtad a cionistákat az olimpiai játékokra.

Fizetni fogsz azért, amit tettek”.

A sötét öltözéket és a mellén palesztin zászlót viselő férfi így folytatja: „Vérfolyók fognak folyni Párizs utcáin. Közeleg ez a nap, ha Isten is úgy akarja. Allah a leghatalmasabb.”

Az eredetileg egy egyiptomi híroldalon közzétett videó azzal zárul, hogy az álarcos férfi egy levágott műfejet tart a kamera elé.

Bár sokan a Hamászt sejtik a videó mögött, az nem ad semmiféle utalást a mögötte álló csoportra, és a maszkos alakon sem láthatók a Hamász terroristái által viselt emblémák – például a hagyományos zöld fejpánt –, és nem hozták nyilvánosságra a videót a hivatalos oldalaikon sem a Hamász-csatornák.

Fő a sportszerűség: Izrael kitiltását követelik az olimpiáról a palesztinok

A Palesztinai Olimpiai Bizottság szerint a Hamász terroristái elleni háború „megsérti az olimpiai fegyverszünetet”.

Bár a klip eredete továbbra is tisztázatlan, minden esetre az jól rámutat a terrortámadásoktól és más biztonsági kockázatoktól való félelemre a francia fővárosban sorra kerülő nyári olimpián, amely a modern kor legszigorúbban ellenőrzött versenye lesz.

Az olimpia korábban is támadások célpontja volt. Az 1972-es müncheni játékokon 11 izraeli sportolót és edzőt öltek meg a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista csoport tagjai. Az 1996-os atlantai játékokon egy bomba megölt egy nőt és több mint 100 embert megsebesített.

Az izraeli sportolók védelme érdekében egy elit francia terrorelhárító egységet is bevetnek és fegyveres izraeli ügynököket is küldtek Párizsba.

A CNN szerint 35 000 francia rendőr fogja biztosítani a rendezvény minden napját.

Sin Bét-ügynökök fogják védeni a halálosan megfenyegetett izraeli olimpikonokat

Egy franciaországi zsidó vezető szerint a szélsőbaloldal „céltáblát helyezett az izraeli sportolók hátára”.