Donald Trump: A múlt héten golyót kaptam a demokráciáért!

Szombaton tartotta első kampánygyűlését Donald Trump azóta, hogy a múlt hét szombaton merényletet kíséreltek meg ellene és a héten a Republikánus Nemzeti Konvención a párt egyöntetűen elnökjelöltté választotta. Trump beszédében elutasította azokat az aggodalmakat, hogy veszélyt jelent a demokráciára, és diadalmasan mondta az éljenző tömegnek: „A múlt héten golyót kaptam a demokráciáért”.

„Egyáltalán nem vagyok szélsőséges” – folytatta a republikánus elnökjelölt a választási szempontból „ingadozó” Michigan államban tartott nagygyűlésen. Trump gúnyolódott a rivális Demokrata Párton is, amelyet az a példátlan nyomás nyugtalanít, hogy Joe Biden elnök visszalépjen-e az elnökjelöltségtől, mivel aggályok merültek fel a kora és az alkalmassága miatt, hogy újraválasztása esetén 2029-ig képes lenne-e egyáltalán kitölteni a tisztséget.

„Fogalmuk sincs, hogy ki a jelöltjenek… Ez a fickó megy, és megkapja a szavazatokat, és most el akarják venni tőle. Ez a demokrácia”

– mondta Trump a 12 ezer fős, szenvedélyes támogatói tömeg előtt.

Trump szenvedélyes beszédében bírálta a Biden kormányzat bevándorlás politikáját és azt ígérte, hogy ha visszatér az elnöki székbe megállítja az illegális bevándorlást és kitoloncolja az országba törvénytelen módon bejutott idegeneket.

A gyűlés minden szempontból figyelemre méltó pillanatot jelentett, hiszen Trump pontosan egy héttel a merényletkísérlet óta ismét színpadra állt.

A jelentések szerint a michigani Grand Rapidsban található Van Andel Arénában a biztonsági intézkedések szigorúak voltak, különös tekintettel arra, hogy a pennsylvaniai gyűlésen történt titkosszolgálati mulasztásokkal kapcsolatban még mindig számos megválaszolatlan kérdés nyomasztja az amerikai közvéleményt.

Eközben Biden elnök támogatói továbbra is védték a bajba jutott elnököt, miközben egyre hangosabban szólítják fel, hogy hagyja abba a kampányát.

A 81 éves elnök és csapata nyilvánosan is kitart amellett, hogy Biden továbbra is versenyben marad, bár egyes hírek szerint belső köreiben már megkezdődtek a megbeszélések arról, hogy pontosan hogyan és mikorlépjen vissza.

Ugyan hetek óta mennek a találgatások azzal kapcsolatban, hogy ki léphetne a helyére, erre jelenleg a legesélyesebbnek Kamal Harris alelnök látszik.

Elizabeth Warren szenátor, a párt 2020-as elnökjelöltségére pályázó egyik vezető progresszív képviselő szombaton úgy támogatta Harrist, hogy közben nem fordított hátat az elnöknek.

„Joe Biden a mi jelöltünk” – mondta az MSNBC műsorában. „Nagyon nagy döntést kell meghoznia.

„De ami most nagyon sok reményt ad nekem, hogy ha Biden elnök úgy dönt, hogy visszalép, akkor ott van Kamala Harris alelnök, aki készen áll arra, hogy fellépjen, hogy egyesítse a pártot, hogy szembeszálljon Donald Trumppal, és hogy nyerjünk novemberben”.

„Kérjük vissza a túszainkat!” – Trump megfenyegette a Hamászt

Trump megfogadta, hogy véget vet minden egyes nemzetközi válságnak, amelyet a jelenlegi kormányzat okozott.