50 éve tartja megszállás alatt Ciprus északi részét Törökország

Ciprusra látogatott a görög miniszterelnök az ország egy részének Törökország általi megszállásának 50. évfordulója alkalmából, ezzel egyidőben Erdogan török elnök a megszállt Észak-Ciprusra látogatott.

Ciprus és Törökország a közelmúltban ünnepelte a sziget északi része Törökország általi megszállásának 50. évfordulóját, Erdogan török elnök olyan álláspontot képvisel, amely kihívást jelent az ENSZ azon kísérletei számára, hogy a feleket ismét tárgyalóasztalhoz ültesse.

1974. július 20-án Törökország Bülent Ecevit vezetésével megszállta Ciprus szuverén területét és jelentős területeket hódított meg az ország északi részén, amelyek ma is Törökország birtokában vannak.

Összesen Ciprus területének mintegy harmadát tartják megszállva a törökök, akik a mai napig „békeműveletként” emlegetik a háborút.

A hadviselő felek Törökország – amely az országban élő muszlim kisebbség védelmének ürügyén tört be -, és Ciprus, amelyet Görögország támogatott.

A jelenlegi görög miniszterelnök, Kyriakos Mitsotakis Cipruson járt a megszállás 50. évfordulója alkalmából, és egyértelművé tette, hogy Görögország számára a konfliktus csak akkor ér véget, ha a törökök kivonulnak az általuk megszállt területekről.

Ciprus szeretné az ország területeit egyetlen köztársasággá egyesíteni, ezt a megoldást Görögország támogatja, Törökország viszont a terület hivatalos felosztását akarja.

„Görögországnak egy célja van – egy Ciprusi Köztársaság, egy szuverenitással, egy végrehajtó személyiséggel, egy nemzet egy egységes kétzónás föderációban, ahol semelyik állampolgár nem él megszálló hadserege alatt” – mondta Mitsotakis.

Erdogan korábban képviselt álláspontjától némileg eltérően békülékenyebb hangot ütött meg a megosztott fővárosban, Nicosiában, ahol azt mondta, hogy Törökország „készen áll a hosszú tárgyalásokra, a találkozókra és a hosszú távú béke megteremtésére”.

Egy muszlim gázszerelő támadásra szólított fel a „mocskos cionista kutyák” ellen

Mindezt azután, hogy a brit lapok hírt adtak egy londoni vízvezeték-szerelőről, aki megtagadta a „cionisták” (értsd: zsidók) kiszolgálását.