Izraeli túsz szülei beszéltek a republikánus nagygyűlésen

A Republikánusok Nemzeti Kongresszusán (RNC) szólaltak fel szerda este egy Gázában fogva tartott amerikai-izraeli túsz szülei. Beszédüket hangos ováció fogadta, a tömeg egységesen a „Bring them home!”, azaz „Hozzátok őket haza!” rigmust kántálta.

Megható beszédet mondtak a 23 éves Omer Neutra szülei a Republikánusok Nemzeti Kongresszusán, ahol hagsúlyozták, hogy fiukat a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-én rabolta el, pár nappal 23. születésnapja előtt, és 285 napja van a terrorszervezet fogságában, szülei azt sem tudják, hogy él-e még egyáltalán.

Ronen és Orna Neutra hangsúlyozta, hogy Trump elnök személyesen hívta fel őket a támadás után, amikor Omert fogságba ejtették.

„Tudjuk, hogy Donald Trump az amerikai túszok mellett áll” – mondta Ronen Neutra.

Trump nem nyilatkozott részletesen az Izrael és a Hamász közötti háború túszkomponenséről, de többször kifejezte meggyőződését, hogy a foglyok közül sokan már nem élnek.

A több ezres tömeg a „Hozzátok haza őket” skandálással üdvözölte Ronen és Orna Neutrát.

Orna azzal kezdte beszédét, hogy mesélt fiáról, Omérról.

„New Yorkban született, egy hónappal 9/11 után. Nyolc hónapos terhes voltam, amikor aznap átsétáltam a Queensborough hídon hazafelé. És most itt vagyunk 23 évvel később, ő pedig egy újabb aljas terrortámadás áldozata lett”

– mondta.

A szerdán korábban az RNC mellett tartott rendezvényeken való megjelenésüktől eltérően Neutra család a kongresszusi beszédükben nem szólítottak fel a túszok szabadon bocsátására és a jelenleg is terítéken lévő tűzszüneti megállapodás elfogadására. Ezt a Joe Biden amerikai elnök által támogatott alkut egyáltalán nem említették a Trump, a Fiserv Forum arénában összegyűlt több ezer ember és az otthon nézők milliói előtt elmondott főműsoridős beszédükben.

Ehelyett Ronen hangsúlyozta, hogy a Hamász október 7-i támadása ugyanúgy bel-, mint külpolitikai kérdés.

„Az Izrael elleni brutális október 7-i támadás során több mint 1 200 embert mészároltak le – közülük 45 amerikai állampolgár volt.

Hol van a felháborodás? Ez nem pusztán Izrael elleni támadás volt. Ez egy amerikaiak elleni támadás volt!”

– mondta.

Gabriel Groisman on X (formerly Twitter): „Ronen and Orna Neutra speak at the RNC about their son, Omer, an American-Israeli being held in Gaza by Hamas. The support for Israel is overwhelming. Noticeably absent were ANY cheers against Israel, or for Hamas. pic.twitter.com/WzecZux0wN / X”

Ronen and Orna Neutra speak at the RNC about their son, Omer, an American-Israeli being held in Gaza by Hamas. The support for Israel is overwhelming. Noticeably absent were ANY cheers against Israel, or for Hamas. pic.twitter.com/WzecZux0wN

A Neutra család nem sokkal azután szólalt fel, hogy Shabbos Kestenbaum, egy ortodox zsidó fiatal, a Harvard Egyetem végzőse beperelte iskoláját, mert az nem védte meg a zsidó diákokat a diszkriminációtól az elmúlt tanévben.

„Október 7-e után a világ végre meglátta, amit én és oly sok zsidó diák szerte az országban szinte minden nap átélt”

– mondta a rendkívül fogékony tömeg előtt.

„Bár egykor Bernie Sandersre szavaztam, mostanra felismertem, hogy a szélsőbaloldal nemcsak a zsidó népet, hanem az amerikai népet is cserbenhagyta”

– állította Kestenbaum.

„Válasszunk olyan elnököt, aki felismeri, hogy bár a Harvard és az elit egyetemek már régen cserbenhagyták az Amerikai Egyesült Államokat, a zsidó nép soha nem fogja.

Mert a zsidó értékek amerikai értékek, és az amerikai értékek zsidó értékek”

– tette hozzá a majdnem elfojtott éljenzés közepette.

A szerda este – a kongresszus harmadik estéjén – a külpolitika volt a téma, bár a legtöbb beszéd a bevándorlásra összpontosított.

Az est főszereplője JD Vance volt, aki az egységre szólított fel beszédében, amelyben elfogadta pártja alelnökjelöltjének jelölését.

A Gázában fogvatartott túszokért is imádkoztak a republikánus nagygyűlésen

Még minidg több, mint 100 túszt, köztük 5 amerikai állampolgárt tart fogva a Hamász palesztin terrorszervezet.