Videó: Izraeli és görög tartályhajókat ért rakétatámadás a Vörös-tengeren

Az amerikai központi parancsnokság szerint egyelőre nem jelentettek sérülteket.

Az Irán által támogatott jemeni húszi terroristák az elmúlt 24 órában „többször” megtámadtak egy izraeli tulajdonú tartályhajót, amely Oroszországból Kínába szállított növényi olajat a Vörös-tengeren – közölte hétfőn az amerikai központi parancsnokság.

A hajó, az MT Bentley I panamai lobogó alatt közlekedik, Monacóban üzemeltetik és izraeli tulajdonban van – közölte a CENTCOM. A húszik hajó elleni ballisztikus rakétával, drónokkal, három hajóval és két kis csónakkal támadták meg a hajót – tette hozzá a CENTCOM. „Egyelőre nem jelentettek károkat vagy sérüléseket”.

Hétfőn a CENTCOM azt is közölte, hogy lelőtt öt húszi drónt a Vörös-tenger felett, kettőt pedig Jemen húszi ellenőrzés alatt álló részein, amelyek „közvetlen fenyegetést jelentettek az Egyesült Államokra, a koalíciós erőkre és a térségben lévő kereskedelmi hajókra”. A húszik pedig megtámadtak egy nyersolaj-szállító tankert, az MT Chios Lion nevű hajót, amely libériai lobogó alatt hajózik és görög üzemeltetésű.

Javier Blas on X (formerly Twitter): „VIDEO OF THE DAY: The Houthis of Yemen have released a propaganda video of their attack against the oil tanker MT Chios Lion using an uncrewed surface vessel (USV). The oil tanker suffered minor damage and the crew is safe | #OOTT pic.twitter.com/CdMr1kz26v / X”

VIDEO OF THE DAY: The Houthis of Yemen have released a propaganda video of their attack against the oil tanker MT Chios Lion using an uncrewed surface vessel (USV). The oil tanker suffered minor damage and the crew is safe | #OOTT pic.twitter.com/CdMr1kz26v

A hajó megsérült a támadásában, a legénység azonban szerencsére jól van.

„Az Irán által támogatott húszik folyamatos vakmerő magatartása veszélyezteti a regionális stabilitást és veszélyezteti a tengerészek életét a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben”

– közölte a CENTCOM. „A húszik azt állítják, hogy a gázai palesztinok nevében cselekszenek, mégis olyan harmadik országbeli állampolgárokat vesznek célba és fenyegetik az életüket, akiknek semmi közük a gázai konfliktushoz”.

Amerika titkos tárgyalásokba kezdett Izrael esküdt ellenségeivel

A Financial Times információi szerint a a tárgyalásokra Ománban került sor.