Törődni fogunk Izraellel – milyen lenne Vance alelnöknek a zsidók számára?

Donald Trump hétfőn bejelentette, hogy győzelme esetén J.D. Vance lesz az alelnöke. Mindezt alig két nappal azután jelezte, hogy a republikánus nemzeti kongresszus első napján Milwaukee-ban merényletet kíséreltek meg ellene.

Trump és Vance kapcsolata

A forward.com összefoglaló cikkében megjegyzi: Trump az elmúlt hetekben hangsúlyozta, hogy olyan alelnökjelöltet keres, aki segíthet neki megnyerni a választást és „fantasztikus munkát végezne elnökként” a második négyéves ciklusa után. Vance, a 39 éves ohiói junior szenátor és feltörekvő republikánus hangadó, 2016-ban vált ismertté a Hillbilly Elegy című, bestselleré vált memoárjával, amelyben a szegénységben, drogfüggő édesanyja mellett töltött gyerekkoráról ír. 

A Yale jogi iskolában szerzett ösztöndíjat, és 2022-ben, Trump támogatásával lett szenátor.

Üzletemberként Vance segíthet Trump kampányában adományt gyűjteni. A múlt hónapban egy 12 millió dolláros szilícium-völgyi adománygyűjtést koordinált, amelyet a zsidó származású technológiai vállalkozó, David Sacks rendezett.

Vance hatása az amerikai zsidókra

Vance osztja Trump izolacionista világnézetét, ami vonzó lehet azoknak a szavazóknak, akik osztoznak munkásosztálybeli származásával néhány kulcsfontosságú csatatér államban. Ugyanakkor Trump választása azt is jelzi, hogy inkább az „America First” izolacionista bázist igyekszik megnyugtatni, mintsem a hagyományos republikánus külpolitikai megközelítést követné Izrael és Ukrajna kapcsán. Trump kampányának keresztény nacionalisták és antiszemita nézeteket vallók támogatása újra aggályokat vet fel.

Bárhogy is legyen, az amerikai zsidók várhatóan túlnyomó többségben a demokratákra szavaznak, ahogy korábban is tették. A legfrissebb felmérések szerint, bár egyik sem készült Joe Biden elnök széles körben bírált vitateljesítménye óta, a zsidó szavazók 67%-a támogatja Bident Trump ellenében, míg Trump 24%-os támogatottsággal bír, ami enyhe elmozdulást jelent Trump felé az előző évekhez képest.

Azonban Trump alelnökjelöltjének zsidó nézetei kulcsfontosságúak lehetnek a fontos csatatér államokban, ahol a zsidó szavazók az összes választók 1-3%-át teszik ki.

Vance antiszemitizmus elleni fellépése

Vance szerint az antiszemitizmust büntetni kell. 2022-ben a Jerusalem Postnak adott interjújában azt mondta: „Ha megversz egy zsidót és nem nézel szembe következményekkel, a támadások folytatódni és rosszabbodnak fognak.”

Vance törvényjavaslatot terjesztett elő, amely megtiltaná a szövetségi pénzügyi támogatást az egyetemeknek, ha nem tiltják be az antiszemita tüntetéseket kampuszukon.

Vance és Izrael

Vance először 2022-ben látogatott Izraelbe, ahol kritizálta az USA a kormányellenes tüntetőknek nyújtott támogatását.

Október 7-én, a palesztin terrortámadás után néhány órával Vance a Biden-kormányzatot hibáztatta a támadásért, amiért az Irán számára felszabadított 6 milliárd dollár támogatást.

A Fox News Hannity műsorában adott első interjújában alelnökjelöltként Vance hangsúlyozta, hogy a háborúnak Gázában gyorsan véget kell vetni.

„Először is, azt szeretném, hogy ez a háború a lehető leggyorsabban véget érjen, mert minél tovább tart, annál nehezebb lesz a helyzet. Másodszor pedig, a háború után újra kell éleszteni a békefolyamatot Izrael, Szaúd-Arábia, Jordánia és más országok között”

– mondta Vance.

Vance és az amerikai külpolitika

Vance erősen ellenezte Joe Biden elnök és Mike Johnson házelnök vészhelyzeti finanszírozási tervét Izrael és Ukrajna számára. Bident azzal vádolta, hogy izraeli gyermekek halálát használta fel arra, hogy több segélyt biztosítson Ukrajnának. Vance igyekezett a törvényjavaslattal szembeni republikánus ellenállás kiépítésével – ám végül a törvényhozás mindkét háza elfogadta azt.

Vance és a vallás

Vance beszédében, amelyet a Quincy Institute-ban tartott, kifejtette: Amerika támogatása Izrael iránt nagyrészt a keresztény vallási kapcsolatból fakad.

„Ha támogatni fogjuk Izraelt, ahogy azt hiszem, kell, hogy támogassuk, meg kell fogalmaznunk egy okot, miért tesszük. Amerika a  legnagyobb keresztény többségű országként továbbra is törődik ezzel a kis földterülettel a Földközi-tenger partján”

– mondta.

A jövő

A következő időszakban számos kihívás vár Vance-re és Trumpra. Az amerikai zsidó közösségek és Izrael szempontjából fontos lesz figyelemmel kísérni, hogy milyen konkrét lépéseket tesznek az antiszemitizmus elleni küzdelemben, és hogyan kezelik a közel-keleti konfliktusokat. Vance-nek bizonyítania kell, hogy valóban elkötelezett az antiszemitizmus elleni harc mellett, és hogy képes hatékonyan képviselni az amerikai zsidók érdekeit. A következő hónapokban a politikai helyzet alakulása és a kampány eredményei meghatározóak lesznek az amerikai zsidók és Izrael jövője szempontjából.

Eldőlt: J.D. Vance lett Donald Trump alelnök-jelöltje

A fiatal republikánus szenátor lett a befutó.