Felmérés: Donald Trump brutálisan népszerű az izraeli fiatalok körében

Ha az izraeliek döntenének, akkor a republikánusok várható jelöltje és korábbi elnöke, Donald Trump hatalmas fölénnyel győzné le Joe Biden amerikai elnököt november 5-én – derül ki a JNS/Direct Polls július 9-én végzett közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint az izraeliek 55 százaléka Trump megválasztását látná szívesebben, 34 százalékuk Bident részesítené előnyben, 11 százalékuknak pedig nincs véleménye a kérdésről.

Az izraeliek nem biztosak Biden Izrael-pártiságában. Ötven százalékuk szerint az, 43 százalékuk szerint nem, 7 százalékuk pedig nem tudja.

A fiatal izraeliek körében a válaszok még drámaibbak voltak. A 18 és 29 év közötti válaszadók 74 százaléka mondta azt, hogy Biden nem Izrael-párti.

A fiatal izraeliek 95%-5% arányban Trumpot támogatják Bidennel szemben.

Izrael és a zsidó kérdések is szerepet játszottak a múlt hónap végén Biden és Trump közötti elnökjelölti vitában.

Egy arról szóló szóváltás során, hogy Biden mivel tudná rávenni a Hamászt, hogy egyezzen bele az általa májusban bejelentett, tűzszünetre vonatkozó javaslatba, Trump azzal vádolta az elnököt, hogy hagyni akarja, hogy a palesztin terrorcsoport hatalmon maradjon.

„Hagyni kellene Izraelt, hogy befejezzék a munkát” – mondta Trump. „Ő nem akarja ezt megtenni. Olyan lett, mint egy palesztin. De nem szeretik őt, mert ő egy nagyon rossz palesztin, egy gyenge palesztin”.

Biden az ezt megelőző válaszában azt állította, hogy „megmentette Izraelt”, de a zsidó állam „sok ártatlan embert megölt”.

„Isten áldja Trumpot” – így reagáltak az izraeli politikusok a merényletre

Az izraeli politikusok elsöprő támogatásukról biztosították Donald Trumpot, miután egy pennsylvaniai kampánygyűlésen merényletet követtek el ellene.

Májusban Trump bírálta Biden döntését, hogy a Hamász elleni háború közepette befagyasztotta az Izraelnek szánt fegyverszállítmányokat, mondván: „Támogatom Izrael jogát, hogy megnyerje a terror elleni háborúját. Ez így rendben van? Nem tudom, hogy ez politikailag jó vagy rossz. Nem érdekel. Azt kell tennem, ami helyes.”

Hetekkel korábban Trump a Time magazinnak azt mondta, hogy már nem biztos abban, hogy a kétállami megoldás életképes.

„A legtöbb ember azt hitte, hogy kétállami megoldás lesz. Már nem vagyok benne biztos, hogy a kétállami megoldás működőképes lesz”

– mondta a volt elnök.

„Volt idő, amikor úgy gondoltam, hogy két állam működhet. Most úgy gondolom, hogy két állam nagyon-nagyon nehéz lesz. Szerintem sokkal nehezebb lesz elérni. Azt is gondolom, hogy kevesebb embernek tetszik az ötlet. Négy évvel ezelőtt sokan voltak, akiknek tetszett az ötlet. Ma már sokkal kevesebben vannak, akiknek tetszik az ötlet” – tette hozzá.

Közben az izraeliek 46%-34%-os különbséggel úgy vélik, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök alkalmasabb Jeruzsálem és az Egyesült Államok kapcsolatainak kezelésére, mint Beni Ganz ellenzéki vezető – derül ki a felmérésből.

„Az elnökválasztási verseny tegnap este véget ért” – pánikolnak a demokraták

Egyes demokrata kampánytanácsadók szerint a szombati merénylet-kísérlet végleg megpecsételte Joe Biden sorsát.