Egy gonddal kevesebb nyomja Trump vállát

Jack Smith különleges ügyész hétfőn elutasította Donald Trump volt elnök ellen indított, titkosított dokumentumokkal kapcsolatos ügyét Floridában — számol be a DailyWire. Aileen Cannon kerületi bírónő, akit Trump jelölt a posztjára, azt mondta, hogy Smith különleges jogtanácsosként való kinevezése alkotmányellenes volt.

A szövetségi bíró, aki felügyeli azt az ügyet, amelyben Donald Trump volt elnök a Fehér Házból való távozása után állítólag rosszul kezelt bizalmas kormányzati dokumentumokat, elutasította az ellene és két vádlott-társa ellen felhozott vádakat.

Aileen Cannon amerikai kerületi bírónő 93 oldalas végzésében közölte, hogy helyt adott Trump azon kérelmének, hogy a vádat elutasítsák a volt elnök ellen vádat emelő Jack Smith különleges ügyész törvénytelen finanszírozására és kinevezésére hivatkozva.

„A lényeg a következő: A kinevezési klauzula a hatalmi ágak szétválasztásából fakadó kritikus alkotmányos korlátozás, és kiemelt szerepet ad a kongresszusnak abban, hogy eldöntse, helyes-e a kinevezési jogkörrel való felruházása alacsonyabb rangú tisztviselőknek” – írta Cannon, akit még elnöksége idején Trump nevezett ki a bírói székbe.

„A különleges jogtanácsos pozíciója gyakorlatilag bitorolja ezt a fontos törvényhozói hatáskört, átruházva azt egy tárcavezetőre, és eközben veszélyezteti a hatalmi ágak szétválasztásában rejlő strukturális szabadságot”.

A volt elnök 40 váddal néz szembe, amelyek a hivatalából való távozása után titkosítottnak minősített dokumentumok kezelése és az igazságügyi minisztérium vizsgálatának állítólagos akadályozása miatt merültek fel. A volt elnök és segítői, Walt Nauta és Carlos de Oliveira ellen is vádat emeltek a szövetségi vizsgálat akadályozására irányuló állítólagos terv miatt, és mindhárman ártatlannak vallották magukat.

Már a kiábrándult demokrata izraeli milliárdos és Elon Musk is Trumpot támogatja

Bill Ackman korábban rengeteg pénzzel támogatta a demokrata elnökjelölteket, az év elején azonban hivatalosan is kilépett a pártból.