Már a kiábrándult demokrata izraeli milliárdos és Elon Musk is Trumpot támogatja

A demokratákat október 7-e óta egyre gyakrabban bíráló zsidó milliárdos hivatalosan is bejelentette, hogy támogatja a republikánusok jelöltjét a közelgő elnökválasztási versenyben. A Tesla vezérigazgatója is először fejezte ki nyilvánosan támogatását a korábbi elnöknek.

„Teljes mértékben támogatom Trump elnököt, és remélem, hogy mielőbb felépül”

– posztolta a Tesla vezérigazgatója az X-en. A világ leggazdagabb embere a közösségi médiaplatform megvásárlása óta nem zárkózik el attól, hogy nyíltan kifejezze jobboldaliságát, de korábban tartózkodott Trump közvetlen nyilvános támogatásától. Annak ellenére, hogy júniusban bejelentette, hogy nem fog adományozni egyetlen jelöltnek sem, a Bloomberg a héten arról számolt be, hogy Musk egy meg nem nevezett összeggel járult hozzá a Trumpot támogató America PAC nevű szervezethez.

Nem sokkal Musk posztja után Bill Ackman zsidó milliárdos, a Pershing Square Capital Management vezérigazgatója és portfóliómenedzsere is támogatásáról biztosította a republikánus jelöltet. Bár nyilatkozatát nem hozta kifejezetten összefüggésbe a merényletkísérlettel, Ackman az X-en közzétett bejegyzésében azt írta:

„Erre a döntésre már jó ideje eljutottam, ahogyan azt sok X-követő már megértette a Trumpot támogató és a Bident bíráló bejegyzéseimből”.

Ackman, akinek 1,3 millió követője van az X-en, hangsúlyozta, hogy döntését gondosan, racionálisan és empirikus tények alapján hozta meg.

„Egyszerűen csak nem volt időm és nem éreztem a sürgősséget, hogy megírjam a posztot, mivel még néhány hónap van hátra a választásokig” – magyarázta Ackman, hozzátéve, hogy szerette volna „részletesen kifejteni az érvelését és válaszolni azokra az érvekre, amelyeket mások Trump ellen hoztak fel”. Ackman megemlítette a Trumppal nemrégiben tartott találkozóját, és megígérte, hogy egy következő posztjában részletesen kifejti döntésének hátterét.

„Az elnökválasztási verseny tegnap este véget ért” – pánikolnak a demokraták

Egyes demokrata kampánytanácsadók szerint a szombati merénylet-kísérlet végleg megpecsételte Joe Biden sorsát.

Ackman, aki régóta adományozott a demokratáknak, korábban olyan személyiségeket támogatott, mint Al Gore, Barack Obama és Pete Buttigieg. 2021-ben, a január 6-i Capitoliumi zavargások után azt mondta, hogy Trumpnak „le kellene mondania és bocsánatot kellene kérnie minden amerikaitól”.

Ackman álláspontja azonban drámaian megváltozott a Hamász október 7-i dél-izraeli támadása óta. Egyre kritikusabbá vált a Demokrata Párttal szemben, különösen az egyetemi kampuszokon tartott palesztinbarát tüntetések miatt. Kulcsszerepet játszott abban a nyomásgyakorló kampányban, amely a Harvard Egyetem elnökének, Claudine Gaynek a lemondásához vezetett. Az év elején hivatalosan is kilépett a Demokrata Pártból.

„Bill Clinton demokrata voltam, és a párt olyanná változott, amivel nem akarok kapcsolatba kerülni”

– mondta Ackman januárban a CNBC-nek. Azt is megemlítette, hogy nyitott arra, hogy a republikánus jelöltekre, nevezetesen Nikki Haley-re szavazzon.

Tavaly Ackman nyilvánosan azt mondta, hogy Biden elnöknek nem kellene második ciklusra pályáznia. „Jelentősen túl van a fénykorán” – jegyezte meg Ackman. „Szerintem Biden sok jó dolgot tett, és az öröksége sérülni fog, ha ő lesz a demokrata jelölt 2024-ben”.

Merénylet Amerika és a Nyugat ellen

Trump az ellene elkövetett merénylet során lenyűgöző hidegvérről tett tanúbizonyságot. Lehet finnyákolni, de a Nyugatnak most éppen egy ilyen amerikai elnökre van szüksége.