„Az elnökválasztási verseny tegnap este véget ért” – pánikolnak a demokraták

Egyes demokrata kampánytanácsadók szerint a szombati merénylet-kísérlet végleg megpecsételte Joe Biden sorsát.

„Annyira ráb@sztunk” – mondta a merénylet után egy demokrata bennfentes, megjegyezve, hogy kitörölhetetlen lesz a kép, ahogy Trump a levegőbe emeli az öklét a merénylet-kísérlet után.

„Az elnökválasztási verseny tegnap este véget ért”

– mondta egy másik veterán demokrata tanácsadó, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt arról, hogy őszintén kell értékelje saját pártja helyzetét kevesebb mint négy hónappal a választás előtt.

„Most arra kell koncentrálni, hogy megtartsuk a szenátust, és megpróbáljuk megszerezni a képviselőházat” – mondta.

„Az egyetlen pozitívum, ami a demokraták számára a tegnap estéből származik, hogy ma már nem Joe Biden koráról beszélünk”.

Cornell Belcher, egy közvélemény-kutató, aki korábban Barack Obamának is dolgozott, azt mondta, hogy sem a lövöldözés, sem a vita nem fogja végső soron megváltoztatni a végig szoros versenyt. Szerinte nem várható drámai elmozdulás az ingadozók körében, akiknek a preferenciái fontosak lesznek a választást eldöntő államokban.

„Vajon az a mérsékelt, külvárosi, főiskolai végzettségű anyuka, aki aggódik amiatt, hogyan fizesse ki a lánya főiskoláját, és hogy a lányának lesz-e annyi joga az életében, mint neki volt a sajátjában – vajon a lövöldözés hatására azt mondja: ‘Ó, Istenem! Trumpra fogok szavazni!’. Nem” – magyarázta Belcher.

Merénylet Amerika és a Nyugat ellen

Trump az ellene elkövetett merénylet során lenyűgöző hidegvérről tett tanúbizonyságot. Lehet finnyákolni, de a Nyugatnak most éppen egy ilyen amerikai elnökre van szüksége.

Egy demokrata stratéga, aki több elnökválasztási kampányban és a Capitol Hillen dolgozott, ugyanakkor azt állította, hogy Trump fizikai célba vétele megfosztja Bident a volt elnök elleni fő érvétől. Biden – mutatott rá a stratéga – arról próbálta meggyőzni a választókat, hogy Trump annyira szélsőséges, hogy veszélyt jelent a demokráciára.

„Ez az üzenet halott” – mondta a stratéga, hozzátéve, hogy

a Trump elleni merénylet „valószínűleg megmentette Biden elnökjelöltségét” azzal, hogy alább maradtak a demokrata felhívások, hogy álljon félre.

Egy másik veterán demokrata stratéga azt mondta, hogy első hallásra az volt a benyomása, hogy a lövöldözés segíteni fogja Trumpot, de meggondolta magát.

„Politikailag hibás az az elképzelés, hogy ez segíteni fog Trumpnak. Szerintem ez arra emlékezteti az embereket, hogy ő egy káoszcsináló” – mondta a stratéga. „Ilyenkor van szükségünk valakire, aki összehoz minket”.

Egy demokrata kampánytanácsadó szerint a merényletkísérletnek egyértelmű hatása, hogy Donald Trumpból hivatalosan is mártír lett.

„Úgy állítják be ezt, mint a MAGA elleni támadást, és nem Trump ellen – ez még erőteljesebb. Szó szerint bibliai dolgokról beszélünk.

A demokraták soha nem fognak tudni versenyezni ezzel a szintű lelkesedéssel az alapszavazók körében”

– tette hozzá. „Szóval igen, még jobban ráb@sztunk Bidennel.”

Centimétereken múlt Trump élete, kiderült, ki volt a merénylő

Újabb részletek derültek ki a volt elnök elleni merényletről.