Tóratekercset vittek át azon a kapun, amelyen a terroristák törtek be Izraelbe

A Necách Jehuda egység katonái, miután lejárt a szolgálatuk Gázában, az Erez bázisra, a zászlóalj zsinagógájába szállítottak egy tóratekercset. Útjuk azon a helyen vezetett keresztül, ahol a terroristák október hetedikén áttörték a kerítést.

„Ezen a kapun a gonosz haladt át, mi viszont ma tóratekercset hoztunk”

– mondták. A bázis bejáratánál katonák, gyászoló családok, rabbik és más vendégek százai várták őket, és énekelve-táncolva kísérték a tóratekercset hordozó katonákat a zsinagógába, tudósít az Arutz7 nyomán a zsido.com.

A tóratekercset a brooklyni aleppói (szír) zsidó közösség adományozta a zászlóaljnak. A közösség rabbija, Azriel Mansour korábban kapcsolatba lépett Gus Ecion főrabbijával, Joszef Cvi Rimonnal, és arra kérte, hogy segítsen neki olyan egységet találni, melynek tagjai jó hasznát vennék egy kis méretű tóratekercsnek. A rabbi a vallásos katonákból álló Necách Jehuda zászlóaljat ajánlotta, mely a Gáza-övezetben harcolva számos katonáját veszítette már el a háború során. Rimon rabbi úgy vélte, hogy a tekercs erőt ad majd a katonáknak. A tóratekercset a Necách Jehuda mostani gázai háborúban elesett harcosai emlékére adományozták.

A Gáza-övezet elhagyása előtt Doft alezredes így szólt a katonákhoz:

„Ez az a kapu, melyen át a gonosz behatolt Izraelbe, ma tóratekercset viszünk rajta
keresztül. Nagyszerű érdem, hogy kivehetjük a részünket a harcokból és segíthetjük
a háborús erőfeszítéseket. Örökké emlékezni fogunk az elesettekre…
Harcolunk és győzni fogunk.”

Dávid Joszef rabbi a következőket mondta: „Hosszú utat tettünk meg. Hallottam, amint szüntelenül énekeltétek a dalt: ’Izrael népe nem fél a hosszú úttól’. A ti zászlóaljatok neve ’Necách Jehuda’, mivel mi vagyunk az örök (necách) nép. Miért örök? Mert van Tóránk, van utunk. Örök Tóránk. Ugyanaz a Tóra, melyet Izrael népe kapott a Szináj-hegyen, itt van most velünk, ezen a napon.” Roi Szuisza rabbi hozzátette, hogy

„a Necách Jehudának adományozott tóratekercs a tóratanulás és a harcoló katonai
alakulatoknál való szolgálat kombinációjának fontosságát szimbolizálja”.

Mose Gábáj, a zászlóalj rabbija így zárta a ceremóniát: „Ennek a tekercsnek rendkívül kicsi a fizikai kiterjedése, hogy a harctérre is magunkkal vihessük, és akár a zsinagógától távol is használhassuk, akármikor szólítanak minket harcba. A Tóra megvilágítja az életünket, bárhol legyünk is, és a tóratekercs mindenhova elkísér minket.”