Döbbenetes mértékű az antiszemitizmus Európában

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége csütörtökön tette közzé a zsidókkal szembeni gyűlölet mértékét kimutató felmérés eredményeit. Több mint 8 ezer, 16 év feletti zsidót kérdeztek meg 13 európai uniós országban, köztük Németországban és Franciaországban.

A megkérdezettek 96 százaléka mondta azt, hogy találkozott antiszemitizmussal a felmérést megelőző évben, amelyet a Hamász dél-izraeli terrortámadásai előtt, október 7-én végeztek.

A megkérdezettek 90 százaléka mondta azt, hogy a felmérést megelőző évben – amelyet 2023 januárja és júniusa között végeztek – tapasztalt online antiszemitizmust.

Bár a felmérés az október 7-i mészárlás előtt készült, a támadások után 12 zsidó ernyőszervezettől gyűjtött adatokat, és egyes csoportok arról számoltak be, hogy 2023 októbere óta 400%-kal vagy annál is nagyobb mértékben nőtt az antiszemita incidensek száma.

„Európában az antiszemitizmus drámai növekedésének vagyunk tanúi, amelyet részben a közel-keleti konfliktus tovább erősít. Ez súlyosan korlátozza a zsidó emberek lehetőségét arra, hogy biztonságban és méltósággal éljenek”

– mondta Sirpa Rautio, a felmérést végző Alapjogok Ügynökség igazgatója.

„A meglévő jogszabályokra és stratégiákra kell építenünk, hogy megvédjük a közösségeket a gyűlölet és az intolerancia minden formájától, online és offline egyaránt. Az egyre inkább polarizálódó társadalomban sürgősen terjesztenünk kell a tolerancia üzenetét, és biztosítanunk kell mindenki alapvető jogainak és szabadságának tiszteletben tartását”

– mondta Rautio.

Geert Wilders: A tömeges bevándorlás az antiszemitizmus egyik fő okozója

„Izrael támogatása a nyugati értékek szélesebb körű védelmén alapszik”. A holland Szabadságpárt elnöke a The Jerusalem Postnak adott interjút.