Gyász: Elhunyt a hatnapos háború ikonikus fotójának ejtőernyőse

Az újonnan visszafoglalt Siratófalnál megörökített Jifat és katonatársai, Tzion Karasenti és Haim Oshri az izraeli történelem egyik legjelentősebb pillanatának szimbólumává váltak.

Dr. Jichák Jifat, egyike volt annak a három ejtőernyősnek, akik az 1967-es hatnapos háború során Izrael által visszafoglalt Siratófalnál készült ikonikus fényképen szerepeltek, szombaton 81 éves korában elhunyt.

Vasárnap helyezik végső nyugalomra szülővárosában, az Askelón melletti Ge’a-ban.

Jifat David Rubinger ikonikus fotóján a középen álló fiatalember.

Rubinger fotója, amelyen a három ejtőernyős néma áhítattal áll a Siratófal előtt az 1967-es jeruzsálemi csata után, Izrael történelmének egyik legjelentősebb pillanatának meghatározó képévé vált.

Az akkor 24 éves Jifat a képen Tzion Karasenti és Haim Oshri mellett látható.

Jifat később nőgyógyász lett, és Kirjat Malachiban, majd Ge’a-ban élt.

2019-ben Jifat a Ynet-nek így nyilatkozott: „Amikor áttörtünk a Siratófalhoz, az olyan érzelmekkel teli pillanat volt, amit nehéz leírni. A nagyapámra gondoltam, nyugodjék békében, a történelmére, ahogy mindig a Falról beszélt. Ő nem volt harcos, és nem láthatta a kezünkben a Falat, ezért úgy éreztem, hogy ez neki szólt.

Én nem vagyok az az ember, aki imádkozik, de az összes vallásos katona imádkozni kezdett. Megérintettem a Falat, rátettem a kezem a kövekre. Ez egy olyan pillanat, ami mindig velem marad. Aztán felvágtunk néhány papírt, mindenki leírta a legmélyebb kívánságát, és a cetliket a repedésekbe illesztettük.”