Mégis találkozik Biden Netanjahuval

A CNN-nek nyilatkozó forrás szerint Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu várhatóan Washingtonban találkoznak még ebben a hónapban, mielőtt az izraeli miniszterelnök az amerikai kongresszusban tart beszédet.

Joe Biden amerikai elnök és Benjámin Netanjahu miniszterelnök várhatóan néhány héten belül találkozik Washingtonban, amikor Netanjahu az amerikai fővárosba látogat, hogy beszédet mondjon a kongresszusban – közölte egy, a részleteket ismerő forrás kedden a CNN-nek.

Amerikai és izraeli tisztviselők még mindig a Biden-Netanjahu találkozó logisztikai részleteit egyeztetik, amelyre a jelentés szerint valószínűleg a Fehér Házban kerülne sor.

Mike Johnson házelnök és Mitch McConnell szenátusi republikánus vezető múlt hónapban jelentette be, hogy Netanjahu július 24-én, szerdán a kongresszus együttes ülésén fog beszédet mondani.

Az eredeti tervek szerint az izraeli vezető június 13-án szólalt fel a kongresszusban, azonban ez sávuot zsidó ünnep másnapján lett volna, és Joe Biden amúgy sem tartózkodott az Egyesült Államokban, mert a G7 csúcson vett részt.

A bejelentés után, hogy Netanjahu a Republikánus Párt meghívására adresszálja a kongresszust, a washingtoni kormány vonakodott válaszolni arra kérdésre, hogy az amerikai elnök fogadja-e egyáltalán az izraeli vezetőt.

„Ma nincs mit bejelentenem” – mondta akkor Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan a CBS Face the Nation című műsorában, hozzátéve, hogy a két politikus rendszeres kapcsolatban áll egymással.

„Eljön, hogy beszédet mondjon a kongresszus előtt. Az elnök viszont állandóan beszél vele” – tette hozzá Sullivan.

Robert C. Castel: A Biden-klikk és az egyiptomi húsosfazekak

Az elnökjelölti vita legfontosabb kérdései furamód elkerülték a legtöbb elemző figyelmét.