Rendkívüli: Orbán Viktor Kijevben találkozik az ukrán elnökkel

A Guardian forrásai szerint Magyarország miniszterelnöke egy nappal az EU-elnökség átvétele után látogatást tervez Volodimir Zelenszkij elnöknél.

Három, a terveket ismerő forrás szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden Kijevbe utazik.

Két budapesti forrás szerint Orbán Viktor várhatóan Kijevben találkozik Volodimir Zelenszkij elnökkel, a magyar miniszterelnöknek ez lesz az első útja a szomszédos Ukrajnába a több mint két évvel ezelőtti orosz invázió kezdete óta.

Mihajlo Podoljak, Zelenszkij egyik tanácsadója nem kívánt nyilatkozni az esetleges látogatásról. Egy másik kijevi forrás azonban megerősítette azt. „Orbán holnap itt lesz, hacsak az utolsó pillanatban nem történik változás” – mondta a forrás.

Az egyik budapesti forrás szerint a találkozón érinteni fogják az ukrajnai magyar ajkú kisebbség jogainak kérdését is.

Frissítés: Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat – tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök sajtófőnöke az ukrán fővárosból. Havasi Bertalan hozzátette: A megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megtárgyalja a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is.

Sebes Gábor: Változás állt be a magyar külpolitikában

A politikát nem igazságra játsszák, hanem eredményre. Vélemény.