Izrael-ellenes LMBTQ-aktivisták okoztak káoszt a New York-i Prideon

A New York-i Pride felvonulást ideiglenesen feltartóztatták vasárnap, amikor palesztinbarát, Izrael-ellenes aktivisták egy kisebb csoportja áttörte a kordonokat, és mintegy 30 percen keresztül akadályozta a haladást. Több letartóztatás is történt.

A körülbelül egy tucatnyi tüntető áttörte a kordonokat és az útvonalon haladó járműveket vért jelképező vörös festékkel dobálták meg.

Ezután keresztbe tett lábakkal leültek az út közepén, kezükben transzparensekkel, amelyeken azt hirdették, hogy „nincs queer-felszabadítás palesztin felszabadítás nélkül”, illetve, hogy „Palesztina szabad lesz”.

A tüntetés körülbelül fél órán át tartott, amely alatt a tüntetők a „Szabad, szabad, szabad Palesztinát” skandálták.

Oliya Scootercaster 🛴 on X (formerly Twitter): „NYC: „No Pride in Genocide”, 10 people ARRESTED after a group of protesters BLOCK the annual Pride Parade in NYC. A parade float car was SPLASHED with red paint.Video by @yyeeaahhhboiii2 and @olgafe_images [email protected] to license pic.twitter.com/6WOcZqVyN9 / X”

NYC: „No Pride in Genocide”, 10 people ARRESTED after a group of protesters BLOCK the annual Pride Parade in NYC. A parade float car was SPLASHED with red paint.Video by @yyeeaahhhboiii2 and @olgafe_images [email protected] to license pic.twitter.com/6WOcZqVyN9

A tüntetést mintegy 30 perc után feloszlatta a New York-i rendőrség, amely mintegy 20 rendőrből álló csoportot küldött a helyszínre. A tiltakozókat bilincsben vezették el a tömegben lévő támogatók „Szégyen! Szégyen!” kiáltásai közepette. A New York-i rendőrség később közölte, hogy 10 embert tartóztattak le.

A felvonuláson palesztinbarát és Izrael-párti résztvevők is részt vettek.

A két csoport között nem történt összetűzés.

Budapest Pride-résztvevő: Az izraeli túszok ötcsillagos ellátást kaptak Gázában

Az egyik meginterjúvolt palesztinpárti nő szerint a Hamász „csak le akarja állítani a népirtást”. Videó.

Videó: így skandálták a budapesti Prideon a „Free, free Palestine”-t

Az izraeli zászlós résztvevők össze is szólalkoztak a palesztinpárti csoporttal.