Megtörtént az egyesülés: Izraelben összefogott a baloldal

Izraelben Demokraták néven vasárnap egyesült a szociáldemokrata Munkapárt és a baloldali liberális Merec párt.

Az Izrael két baloldali pártját egyesítő politikai mozgalmat a Munkapárt korábbi előválasztásán győztes politikusa, Jaír Golán fogja vezetni. Az egyezményt a két párt tárgyalódelegációja vasárnap írta alá.

A Demokraták parlamenti képviselőit demokratikus előválasztásokon fogják megszavazni a párt tagjai, és megállapodtak abban is, hogy a Merec képviselője kerüljön a Munkapárt jelenlegi listájának minden negyedik helyére. Hasonló mértékben, a hivatalok negyedét kapják a Merec párt tisztviselői az új párt intézményeiben is.

Eltérően a múlttól, ez nem egy technikai blokk, hanem egy történelmi lépés, amely végre egyetlen nagy és egységes pártot, egy liberális-demokrata cionista pártot hoz létre, amely az izraeli közélet jelentős részének politikai otthonként szolgál majd

– határozták meg közleményükben.

A 2022 november 1-jén megtartott legutóbbi izraeli parlamenti választásokon a Merav Michaeli vezette Munkapárt négy mandátumot szerzett meg a százhúszból, a Merec pedig nem kapott elég szavazatot a bejutáshoz.

Kimondta a bíróság: Nincs kivétel, be kell sorozni a jesivatanulókat is

A bíróság szerint az államnak nincs felhatalmazása arra, hogy elrendelje a jesiva tanulók (a vallásos felsőfokú iskolák tanulóinak) toborzásától való általános tartózkodást.