A gázai-egyiptomi határon átnyúló alagútak rejtélye

Az izraeli hadseregnek legalább hat hónapra van szüksége a határon átnyúló Hamász-alagutak teljes felszámolásához. Vagy még többre — tudta meg a The Jerusalem Post munkatársa, akit végigkalauzoltak a Gázai-övezet déli határán felfedezett bonyolult alagúthálózat egy részén. Ezek azok az alagutak, melyeken keresztül a Hamász palesztin terrorszervezet fegyvereket csempészett az övezetbe.

Csaknem hét hete tart az IDF rafahi inváziója, és területen folytatott nagyszabású műveletek bármelyik nap befejeződhetnek, de az IDF még mindig korántsem biztos abban, hogy megtalálta vagy meg fogja találni az összes, Gáza és Egyiptom közötti, határokon átnyúló alagutat – tudta meg a Jerusalem Post a múlt hét végén az IDF-erőkkel együtt tett látogatása során az ún. Philadelphi-folyosónál.

Valójában a becslések szerint az összes határon átnyúló alagút megtalálása és teljes megsemmisítése valószínűleg legalább hat hónapra, de könnyen lehet, hogy ennél hosszabb időre is szükség lesz.

Eddig az IDF több forrása is úgy becsülte, hogy legalább 25 határon átnyúló alagút van, de ezek csak kezdeti becslések.

Az IDF által a Gázai övezetben folytatott alagútcsaták közül messze ez a legfontosabb, mivel a Philadelphi-folyosó a Hamász „oxigénje” a külvilágból, különösen Iránból származó fegyverek fogadására.

Az október 7-i brutális terrortámadás nem történhetett volna meg a Hamász, a Philadelphi-folyosón keresztül kapott fegyverek és hírszerzési kiképzése nélkül.

Hogyan lehetséges, hogy az IDF munkája, bár nagyon jelentős és lenyűgöző, mégsem biztos, hogy elhozza a Hamász hatalomba való visszatérésének megakadályozását?

Vajon az IDF, miután évekig bővítette az alagútépítő különleges egységát, a Yahalomot, és dollármilliárdokat fektetett be robotokba, speciálisan kiképzett kutyákba, testre szabott drónokba és számos más csúcstechnológiába, nem rendelkezik olyan képességekkel, amelyekkel elzárhatja ezt a fenyegetést?

Mindezt anélkül, hogy belemennénk abba a bonyolult geopolitikai kérdésbe, amely Egyiptomot, az Egyesült Államokat, az ENSZ-t és másokat is érint, hogy az IDF meg tudja-e akadályozni a Hamász visszatérését, ha teljesen kivonul a Philadelphi folyosóról.

Még mielőtt erre a kérdésre rátérnénk,

ha az IDF, amely jelenleg teljes ellenőrzést gyakorol, nem képes az összes alagutat felszámolni, nehéz elképzelni, hogy mi akadályozná meg a Hamászt az újrafegyverkezéstől.

A The Jerusalem Post közelről meglátogatva a területet, és megvitatva az alagútveszély kérdését az IDF két magas rangú parancsnokával, Yair Zuckerman IDF ezredessel és Nahal dandár parancsnokkal, valamint Elbaz Ivri IDF ezredessel és Negev dandár parancsnokkal, jobban megértette, hogy ez a munka mennyivel nehezebb, mint ahogy azt a nyilvánosság nagy része értené.

Először is, amikor az ember eljut a Philadelphiai folyosóra, valójában semmit sem lát.

Ezek az alagutak különlegesek, hosszúak és mélyen a föld alatt vannak. Az egyetlen módja annak, hogy valóban megtaláljuk őket, ha egy mélyen Rafahban lévő aknával kezdjük, aminek talán semmi köze a határokon átnyúló problémákhoz. Aztán ássuk ki és kövessük végig az összes alagutat, hogy lássuk, melyek vezetnek a határhoz.

Az embernek több szögből kellett megközelítenie az alagútaknákat, hogy pontosan beazonosíthassa őket, és a források szerint kiterjedt drónmegfigyelés folyik ebben a kérdésben.

Ha a határon átnyúló alagutak felkutatása Rafah mélyén kezdődik, és nem csak a vékonyabb és rövidebb Philadelphiai folyosón, akkor a keresés sokkal nagyobb és összetettebb.

A határokon átnyúló alagút-dilemma egy kicsit könnyebb lenne, ha az egyiptomiak ugyanolyan elkötelezettek lennének a határokon átnyúló alagutak 100%-os felszámolása mellett, mint az IDF, de sajnos ez nem így van.

Miért nem? Mert Egyiptom jelenlegi kormánya nem gyűlöli a Hamászt, hiszen az segített az egyiptomi Muzulmán Testvériségnek (a Hamász anyamozgalmának), hogy a 2010-es évek elején elfoglalja Egyiptomot.

Egyiptom komoly anyagi függőségben áll a Hamásszal

Ha egy elemzést olvas csak el ma, ez legyen az!

Tény, hogy 2015-ben Egyiptom kiterjedten elárasztotta a Hamász határon átnyúló alagútjait tengervízzel vagy szennyvízzel, több száz rafahi házat rombolt le (az egyiptomi oldalon), hogy eltávolítsa a többi alagutat, és 2019-ben azt mondta, hogy egy nagyszabású katonai művelet további 37 határon átnyúló alagutat semmisített meg.

Az IDF nem vitatta, hogy Egyiptom megtette ezeket az akciókat, akkor hogyan lehetséges, hogy a Hamásznak 2024-ben még mindig ennyi alagútja van?

Az egyiptomiakkal szemben méltányos azt megállapítani, hogy Izraelhez hasonlóan ők is alábecsülték a Hamász újjáépítési képességét.

Az egyszer semlegesített nem jelenti a teljes megsemmisülést, és a még egyszer megsemmisített sem jelenti az örök megsemmisülést. És a régen elpusztított nem jelenti azt, hogy ne ásnának helyette szinte azonnal új alagutakat.

Az IDF vezető tisztviselőinek rendszeres üzenete volt a háború alatt, hogy bár óriási információval rendelkeztek a Hamász hatalmas alagúthálózatáról, még mindig nem volt fogalmuk arról, hogy az alagutak mennyivel nagyobbak, fejlettebbek és hosszabbak, mint amennyire ők becsülték.

Ha az IDF, amely a Hamászt komoly fenyegetésnek tekinti, alábecsülte a terrorcsoportot, és még a Hamásszal folytatott 2008-9-es, 2012-es, 2014-es és 2021-es háborúk után sem jutott az összes alagút közelébe, akkor miért várnánk jobb és tökéletesebb eredményeket Egyiptomtól?

Azok, akik közelről követték a Hamász elleni 2012-es háborút, talán emlékeznek az IDF legbüszkébb bejelentésére, miszerint megsemmisítették a Hamász „metróját”, azaz legfontosabb alagúthálózatát.

A mostani háború világossá tette, hogy az IDF 2021-ben a Hamász elleni kiterjedt hadművelete – tekintve, hogy az egész konfliktus mindössze 11 napig tartott – csupán egy tűszúrás volt a terrorcsoport alagútkapacitásával szemben.

Mindez nagyvonalú magyarázat Egyiptomot illetően.

A kevésbé nagyvonalú magyarázat az, hogy az egyiptomi politika 2015/2019 és 2023/2024 között jelentősen megváltozott.

2015 és még 2019 is közelebb állt ahhoz az időponthoz, amikor a Hamász segített az egyiptomi Muzulmán Testvériségnek az egyiptomi hadsereg ellen, és Kairó fő gondolata a Hamásszal kapcsolatban valószínűleg még mindig az volt, hogy szétzúzza azt és minden olyan eszközt, beleértve az alagutakat is, amelyekkel Egyiptomban rendelkezett.

Ám mindez később megváltozott.

A világ nagy része kezdett úgy tekinteni a Hamaszra, mint egy kész tényre, amely örökre uralni fogja Gázát, és amellyel foglalkozni kell. Maga az egyiptomi katonai rezsim végül valószínűleg nagyobb biztonságban kezdte érezni magát.

Egy bizonyos ponton az egyiptomi katonai rezsim megegyezhetett a Hamásszal, hogy amíg Kairó megőrzi bizonyos érdekeit és befolyását a gázai vezetők felett, addig a hadsereg szemet huny bizonyos határokon átnyúló, földalatti csempészettel kapcsolatos ügyek felett, amelyek mind negatívan hatottak Izraelre.

Nem kérdés, hogy a csempészet mennyisége az elmúlt években megugrott, és Egyiptom keveset tett azért, hogy segítse Izraelt a tendencia megtörésében.

Az IDF forrásai a Postnak elmondták, hogy az egyiptomiak zavarba jöttek, amikor szembesültek az IDF által nekik mutatott nagyszámú, határokon átívelő alagúttal, amelyekről Kairó azt mondta, hogy már nem léteznek.

De vajon a zavar megdöbbenés is volt, hogy a Hamász túljárt az eszükön? Vagy mindössze arról van szó, hogy rájöttek arra, hogy az izraeliek megbizonyosodtak arról, hogy Kairó szemet hunyt az alagutak felett.

Akárhogy is, védelmi források jelezték, hogy egyáltalán nem egyértelmű, hogy Egyiptom egyáltalán felszámolja az alagutak összes olyan meghosszabbítását, amelyek a határ saját oldalán vannak.

Ez azt jelenti, hogy még ha Izrael meg is semmisíti a Rafah-Gázától az egyiptomi határig tartó sok kilométernyi alagutat, az alagutak folytatása lehet, hogy sem megsemmisítve, sem pedig semlegesítve nem lesz.

Ez sokkal könnyebbé tenné a Hamász számára, hogy újra létrehozza ezeket az alagutakat, amint az IDF feladja a Philadelphi-folyosó gázai oldala feletti teljes vagy részleges ellenőrzést, vagy ha az IDF elkezdi csökkenteni állandó csapatjelenlétét Rafahban.

Ha mindezt jobban megértjük, akkor az Egyiptom és Gáza közötti határon átnyúló probléma valójában nagyon kevés rejtélyt rejt magában.

Ha nem fog rendelkezésre állni több hónap, vagy akár év, hogy az IDF folytassa az alagutak megsemmisítését, akkor amint lehetősége lesz a Hamásznak, Egyiptomi asszisztenciával fogja újjáépíteni az alagutakat.

A kérdés inkább az lesz, hogy mennyi időbe telik a Hamásznak, hogy újjáépítse az alagutakat annyira, hogy jelentős mennyiségű fegyvert tudjon csempészni, és hogy az IDF vagy valamilyen harmadik rendfenntartó erő megpróbálja-e ezeket a fegyvereket Gázán belül megtalálni.

Robert C. Castel: A Biden-klikk és az egyiptomi húsosfazekak

Az elnökjelölti vita legfontosabb kérdései furamód elkerülték a legtöbb elemző figyelmét.