Izraelnek elege lett a Palesztin Hatóság diplomáciai manővereiből

Az izraeli kormány csütörtök este egy sor, Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter által támogatott intézkedést hozott a Júdea és Szamaria területén lévő közösségek megerősítésére, valamint szankciókat hoztak a Palesztin Hatóság ellen a hágai bíróságokon az Izrael elleni, többek között Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joav Gallant védelmi miniszter elleni elfogatóparancsot is tartalmazó intézkedések nyomán.

A kabinet olyan intézkedéscsomagot hagyott jóvá, amely magában foglalja a Palesztin Hatóság vezető tisztségviselői számára kiadott engedélyek és különböző juttatások visszavonását, a Palesztin Hatóság vezető tisztségviselőinek mozgásának Izraeleb belüli korlátozását és az ország elhagyásának megakadályozását, a felbujtással kapcsolatos bűncselekményeik végrehajtását, vezető tisztségviselők kiutasítását, a Júdeai-sivatagban a végrehajtási hatáskörök megvonását a Palesztin Hatóságtól, valamint a területen folyó építkezések elleni végrehajtási intézkedéseket, a B területen a műemlékekben okozott károk és környezeti veszélyek elleni végrehajtást és egyebeket.

A kabinet tagjai emellett jóváhagyták öt zsidó település szabályozását: Evyatar Szamáriában, Sde Ephraim Binyaminban, Givat Assaf Binyaminban, Heletz Gush Etzionban és Adorayin a Hebron-hegyen. A júdeai és szamariai építkezésekkel kapcsolatban jóváhagyták az építkezési pályázatok közzétételét és a Legfelsőbb Tervtanács összehívását, hogy jóváhagyja több ezer lakóegység terveit.

Smotrich elmondta: „Hetekig tartó megbeszélések után az izraeli kormány megfelelő választ támogat a Palesztin Hatóság által vezetett Izrael-ellenes intézkedésekre.

A Palesztin Hatóság elleni szankciók és a közösségek támogatása országunk minden részén egyértelmű üzenet: Minden olyan ország után, amely egyoldalúan államként ismeri el a Palesztin Hatóságot, mi egy közösséget hozunk létre.

A Palesztin Hatóság csatlakozott a Hamászhoz, amely megpróbála ártani Izraelnek itthon és külföldön, és mi harcolni fogunk ellene. Egy palesztin állam Izrael szívében egzisztenciális fenyegetést jelent, nem fogjuk megengedni, hogy egy ilyen katasztrófa Izrael államot érje”.

A Benjámin Regionális Tanács vezetője és a Yesha Tanács elnöke, Israel Ganz üdvözölte a kabinet döntését, hogy öt közösséget hagyott jóvá Júdeában és Szamáriában.

„Gratulálunk a kabinetnek ehhez a lépéshez, amely megerősíti Izrael államot, és köszönjük Netanjahu miniszterelnöknek és Betzalel Szmotrich miniszternek, hogy a kezdeményezés élére álltak” – mondta.

„Júdea és Szamária kulcsfontosságú Izrael központi részének biztonsága szempontjából, és megerősítése Tel-Aviv, Kfar Saba, Modiin és Jeruzsálem megerősítését jelenti”.

Brutális felvételek: így rabolt el a Hamász három izraeli túszt

Izraelben az elraboltak családjainak kérésére hétfő este újabb felvételeket hoztak nyilvánosságra.