Németország „szélsőségesnek” minősíti a BDS mozgalmat

Németország hivatalosan is szélsőséges mozgalomnak minősítette a Boycott, Divestment, Sanctions (azaz BDS – Bojkott, tőkekivonás és szankciók) mozgalmat Izrael-ellenes tevékenysége miatt — számol be a ynet.

A döntés a német belföldi hírszerző ügynökség, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal 2023-as jelentését követően született, amely szerint a palesztinbarát mozgalomnál szélsőségesség gyanúja merült fel.

A 2005-ben alapított BDS-mozgalom célja Izrael politikai és gazdasági elszigetelése – ahogyan a neve is mutatja – bojkott, szankciók és a tőkekivonás révén.

A jelentés szerint a BDS kapcsolatban áll világi palesztin szélsőséges szervezetekkel, és sérti a nemzetközi megegyezéseket, bár az incidenseket nem részletezi.

A megjelölés lehetővé teszi a német hatóságok számára, hogy megfigyeljék a BDS aktivistáit és informátorokat toborozzanak a szervezeten belül.

A jelentés szintén kiemelte a BDS-hez kötődő csoportok részvételét az október 7-i mészárlást követő Izrael-ellenes és terrorbarát gyűléseken és konferenciákon, és hivatkozott a mozgalom alapító dokumentumára, amely „minden arab föld felszabadítását” követeli, ami Izrael megsemmisítésére való felhívásként értelmezhető.

Ezeket a követeléseket az október 7-i Hamász-támadást követően megismételték.

2019-ben a német parlament elítélte a BDS-t, antiszemitának nevezve annak módszereit és propagandáját, amiért megkérdőjelezve Izrael létjogosultságát. Felszólította az államokat, városokat és helyi tanácsokat, hogy kerüljék a BDS-rendezvények finanszírozását, és megtiltotta a német támogatások átutalását a kapcsolódó szervezeteknek.

A mostani megjelölés egy szélesebb körű jelentés része, amely a politikai spektrumot átfogó szélsőségek és a nemzetközi kémkedés által Németországra leselkedő súlyos fenyegetésekkel foglalkozik.

A jelentés megállapította, hogy október 7. és a gázai háború óta jelentősen megnőtt az Izrael-ellenes és antiszemita erőszakos cselekmények száma, és ezek nagy részét szélsőséges szélsőségeseknek tulajdonította. A BDS-t a német hírszerzés a közel-keleti feszültségeket a németországi szélsőségességet felgyorsító és a dzsihadista támadásokkal kapcsolatos aggodalmakat fokozó kulcsfontosságú tényezőként említette.

A jelentés számot ad a németországi antiszemita incidensekről is, az esetszám a 2022. októberi 208-ról 2023 októberére 1342-re ugrott. Nancy Faeser belügyminiszter és Thomas Haldenwang hírszerzési vezető a radikális terrorista mozgalmakhoz kötődő 27 000 aktivista által jelentett jelentős dzsihadista fenyegetésre figyelmeztetett.

Jó hír: Magyarország békítheti ki Izraelt és Európát

Szijjártó Péter beszélt erről a Budapestre látogató izraeli külügyminiszternek.