Ukrajnáról szóló békekonfrenciát tartottak Svájcban

A világ több tucatnyi vezetője gyűlt össze szombaton egy svájci üdülőhelyen, hogy megvitassák, hogyan lehetne békét teremteni a háború sújtotta Ukrajnában, bár a valódi áttörés kétséges, tekintettel arra, hogy Oroszország nem volt jelen.

Több mint két éve tart a háború, és a harcoló felek továbbra is olyan távol állnak egymástól, mint még soha: Kijev ragaszkodik ahhoz a követeléséhez, hogy Oroszország hagyja el az általa elfoglalt ukrán területeket, Moszkva pedig folytatja offenzíváját, amely már nagy területeket foglalt el Kelet- és Dél-Ukrajnában.

Annak ellenére, hogy Oroszország nem vett részt a Luzerni-tóra néző Bürgenstock üdülőhelyen tartott konferencián, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy vélte, hogy a kétnapos rendezvény sikerének egyik fokmérője az volt, hogy

„visszahozta a világba azt a gondolatot, hogy közös erőfeszítésekkel meg lehet állítani a háborút és igazságos békét lehet teremteni”.

A résztvevők közül sokan elmarasztalták Oroszországot a nemzetközi jog megsértéséért, ugyanakkor megerősítették álláspontjukat, hogy nyitva hagyják az ajtót Moszkva számára, hogy csatlakozzon a jövőbeni béketárgyalásokhoz, amelyek egy napon talán véget vethetnek a konfliktusnak.

„Itt vannak Latin-Amerika, Afrika, Európa, a Közel-Kelet és Ázsia, a csendes-óceáni térség, Észak-Amerika képviselői és vallási vezetők”

– mondta Zelenszkij.

„De nincs itt Oroszország. Miért? Mert ha Oroszországot érdekelné a béke, nem lenne háború”.

„Közösen kell eldöntenünk, hogy mit jelent az igazságos béke a világ számára, és hogyan lehet azt valóban tartósan megvalósítani” – fogalmazott az ukrán elnök.

„Az első békecsúcson meg kell határoznunk, hogyan lehet igazságos békét elérni, hogy a másodikon már a háború valódi befejezéséről állapodhassunk meg”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken igyekezett árnyékot vetni a konferencia svájci-ukrán kezdeményezésére. Néhány olyan ország, mint India, Törökország és Szaúd-Arábia, amelyek – ellentétben az Oroszországot a háború miatt szankciókkal sújtó nyugati hatalmakkal – megtartották Moszkvával az időnként jövedelmező kapcsolataikat.

Szaúd-Arábia külügyminisztere, Faisal bin Farhan herceg azt mondta a konferencián, hogy a hiteles béketárgyalásokhoz Oroszország részvételére is szükség lesz, és azok „nehéz kompromisszumokat” igényelnek.

Törökország külügyminisztere, Hakan Fidan elismerte az Oroszország és Ukrajna közötti bizalmatlanságot, mondván, hogy „mindkét fél a másik fél lépéseit a szélesebb körű háborús erőfeszítések kiterjesztésének tekinti”.

A helyszínre belépve Gitanas Nauseda litván elnök, a NATO-tag Litvánia elnöke, aki az egyik legkitartóbb támogatója volt a volt szovjet tagköztársaságnak, Ukrajnának, azt mondta, hogy az orosz csapatoknak el kell hagyniuk Ukrajnát, és hogy Moszkvát felelősségre kell vonni az ottani bűnökért, és jóvátételt kell fizetni a háborús károkért.

„Jelenleg ez irreálisnak tűnik, de úgy gondolom, hogy egységesnek kell maradnunk, és ha a nemzetközi társadalom nyomást gyakorol az Orosz Föderációra, akkor minden lehetséges”

– mondta Nauseda az Associated Pressnek. „Szerintem a helyzet nagyon világos: Ukrajnának területi integritásra kell törekednie”.

Kamala Harris amerikai alelnök, aki az Egyesült Államokat képviselte, miközben Joe Biden elnök egy kaliforniai adománygyűjtésen vett részt, megismételte Amerika teljes támogatását Ukrajna iránt, és bejelentette, hogy 1,5 milliárd dollár új amerikai támogatást nyújt egy sor projektre, például az energetikai infrastruktúrára és a polgári biztonságra.

Az Oroszországot támogató Kína csatlakozott több olyan országhoz, amely nem vett részt az eseményen. Peking azt mondta, hogy bármilyen békefolyamathoz Oroszország és Ukrajna részvételére is szükség lenne, és saját békeötleteket is felvetett.

A múlt hónapban Kína és Brazília egy külön kezdeményezésben hat „közös megegyezésben” állapodott meg az ukrajnai válság politikai rendezése érdekében, arra kérve más országokat, hogy vállaljanak szerepet a „megfelelő időben”, Oroszország és Ukrajna részvételével tartandó béketárgyalások előmozdításában.

Az Ukrajna körüli patthelyzet Európa biztonságát – ez a kontinens leghalálosabb konfliktusa a második világháború óta – és a nagyhatalmi geopolitikát egyaránt érinti.

Amerikai hírszerzési tisztviselők szerint Kína növelte a szerszámgépek, mikroelektronika és más technológiák eladását Oroszországnak, amelyeket Moszkva rakéták, tankok, repülőgépek és más fegyverek gyártására használ, hogy ezzel táplálja háborús erőfeszítéseit.

„Ami világos, hogy Kína nincs itt, és feltételezem, hogy azért nincsenek itt, mert Putyin megkérte őket, hogy ne jöjjenek” – mondta Biden legfőbb külpolitikai tanácsadója, Jake Sullivan. „És azt hiszem, ez elárul valamit arról, hogy Kína hogyan viszonyul Oroszország ukrajnai háborújához. Azt hiszem, az országoknak ezt tudomásul kellene venniük”.

Az Ukrajna közel negyedét ellenőrző orosz csapatok az elmúlt hónapokban területi előnyöket szereztek. Amikor tavaly nyáron elkezdődtek a svájciak által szervezett békecsúcsról szóló tárgyalások, az ukrán erők nagy területeket szereztek vissza a déli Herszon és az északi Harkiv város közelében.

Zelenszkij terve az orosz csapatok kivonását a megszállt ukrán területekről, az ellenségeskedések beszüntetését és Ukrajna eredeti határainak visszaállítását követelte Oroszországgal, beleértve Oroszország kivonulását a megszállt Krímről.

Mivel az ukránok mostanában többnyire defenzívában vannak, ezek egyre távolabbi reményeknek tűnnek.

Putyin azt szeretné, ha bármilyen békemegállapodás a háború korai szakaszában megtárgyalt megállapodástervezetre épülne, amely Ukrajna semleges státuszára és fegyveres erőinek korlátozására vonatkozó rendelkezéseket tartalmazott, miközben az oroszok által megszállt területekről szóló tárgyalásokat elhalasztotta. Moszkva azt akarja, hogy Ukrajna ejtse NATO-csatlakozási kérelmét, és vonja ki erőit azokból a régiókból, amelyeket Oroszország 2022-ben annektált.

Ukrajna a NATO felé közeledhet

10 évre szóló védelmi megállapodást kötött Biden amerikai és Zelenszkij ukrán elnök.