Nyolc izraeli katonával végzett a Hamász rakétatámadása

Nyolc izraeli katona meghalt egy robbanásban a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban szombat reggel – jelentette be a hadsereg -, ami az Izraeli Védelmi Erők ellen elkövetett legtöbb halállal járó incidens volt január óta.

A katonák szombat hajnali 5 óra körül egy konvojban haladtak, miután az IDF szerint egy éjszakai offenzíva után a Hamász ellen Rafah északnyugati részén, Tel Szultán városrészben, ahol mintegy 50 fegyveres terroristát sikerült likvidálniuk.

A konvoj a hadsereg által elfoglalt épületek felé tartott, hogy a katonák az éjszakai hadműveletet követően pihenhessenek, amikor a konvojt a Hamász terroristái egy páncéltörővel lőtték meg.

A hadsereg még vizsgálja, hogy a katonai jármű külsején tárolt robbanóanyagok hozzájárultak-e a hatalmas robbanáshoz. Normális esetben a külső oldalakon tárolt aknák és egyéb robbanóanyagok nem okoznának sérüléseket a benne lévő katonáknak, ha felrobbannának.

A tragédiával a Hamász elleni szárazföldi offenzívában és a gázai határ menti műveletekben megölt katonák száma 309-re emelkedett.

Az eset azért is rendkívül figyelemreméltó, mert kideült, hogy a páncéltörőt a Hamász terroristái egy humanitáriánus, védett területről lőtték ki. Ezek azok a területek, melyeket az izraeli hadsereg éppen a civil polgárok védelme miatt kerített el.

A támadás rámutat arra a tényre, hogy a Gázai-övezetben szinte lehetetlen pontosan elkülöníteni a terroristákat a „civil” lakosságtól.

A számok nem hazudnak: a palesztinok oda meg vissza vannak a Hamászért

A terrorcsoport népszerűsége az egekben van az október 7-i mészárlás óta.