Németország: Nem engedte be a transznemű nőt az edzőtermébe, megbüntették

woman doing weight lifting

Több ezer euró bírságot és kártérítést kell fizetnie egy németországi női fitness stúdiónak, amiért vezetője nem engedett be az edzőterembe egy transznemű nőt, aki biológiailag férfi, és még nem esett át a nemváltó műtéten. A sportlétesítmény a női vendégek biztonságával indokolja döntését.

Az említett esetben egy olyan fitness stúdióról van szó, amit kifejezetten nők számára hoztak létre. Ez egyben azt is jelenti, hogy egyetlenegy öltöző és egy zuhanyzó található benne. Az eset miatt panaszt tett transznemű nő ugyanakkor egy olyan személy, aki bár azt állítja magáról, hogy nőnek érzi magát, biológiailag férfi.

Egy huszonéves ember, aki még nem esett át a nemváltó műtéten, viszont ő is szeretné formában tartani magát. A fitness stúdió vezetése azonban elutasította a jelentkezését

– hangzott el az M1 Külföld ma című magazinműsorában.

Az M1 riporterének nyilatkozó edző úgy fogalmazott, hogy nem tesz különbséget a vendégek között. „Őszintén, én nem szólnék semmit. Én mindenkivel egyformán bánok, úgy, ahogy szeretném, hogy velem is bánjanak. Nem teszek különbséget.” Azzal kapcsolatban viszont, hogy melyik öltözőt kellene használniuk a transznemű vendégeknek, már az edző is bizonytalan volt.

„Ez egy nagyon-nagyon jó kérdés. Őszintén, a döntést rábíznám a vendégre” – fogalmazott.

A fitness stúdió dolgozói végül gyűjtést indítottak. Úgy tűnik, a jogvita kiéleződik, az ügyvéd pedig nagyon drága.

Az Atlétikai Világszövetség kitiltotta versenyeiről a transznemű sportolókat

A döntést a női sport védelme érdekében hozták.

Sokan együtt éreznek az edzőterem üzemeltetőjével.

Huszonnégy órán belül több mint tizenkétezer euró jött össze Németország valamennyi részéből.

Az M1 riportja kiemelte, hogy a németországi transzneműek számát nagyon nehéz meghatározni. Arra vonatkozóan vannak adatok, hogy egy éven belül hányan végeztették el a nemváltó műtétet. 2020-ban például 2,155-en voltak.

Novemberben ugyanakkor hatályba lép az új önrendelkezési törvény; ez lehetővé teszi, hogy egy éven belül bárki legalább egyszer megváltoztassa a személyi okmányában a keresztnevét és a nemét.

Arra talán most még nagyon kevesen gondolnak, hogy ez milyen vitás helyzetekhez fog vezetni a hétköznapokban.

Kitiltották az izraelieket a San Franciscó-i Pride-ról

Míg a rendezvény szervezői megtagadták az izraeliek felvonulását, üdvözölték a palesztinbarát csoportok részvételét.