Hivatalosan is átadták a magyar „Vaskupolát”

Hivatalosan is átadták a Magyar Honvédség új, az izraeli IAI ELTA cég és a Rheinmetall Canada által gyártott ELM-2084 típusú mobil, háromdimenziós, réskitöltő radarját pénteken az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ laktanyájában, Veszprémben – írja az Ihsn.hu.

A XXI. századi kihívásoknak megfelelő új berendezés, melyet Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelenlétében adtak át, nagyban hozzájárul majd hazánk és a NATO légterének azonosított légihelyzetkép előállításához.

A három komplexumból: antenna rendszerből, hadműveleti-kezelői kabinból, és az áramellátást biztosító rendszerből álló rádiótechnikai eszköz az eddig rendszerben lévő orosz technikák kiváltására érkezett, ám azokhoz képest nagyobb felderítési távolság mellett, nagyobb detektálási képességgel is rendelkezik,

emellett háromszor nagyobb antennaforgási sebessége, háromszoros adatfrissítést eredményez,

mely jelentősen lerövidíti a légicélok felderítési és útvonalba foglalási időszükségletét.

Az új ELM-2084 háromdimenziós radar további számos olyan modern képességgel is rendelkezik, melyek a kiöregedő technikákhoz képest előrelépést jelentenek a szakma számára, továbbá nem csak légtérellenőrző radarként, hanem tüzér és légvédelmi rakéta feladatok támogatására is alkalmas.

Képek: végre megérkezett Magyarországra a Vaskupola csúcsmodern radarja

Kupon tűnt fel a Magyar Honvédség új, csúcstechnikát képviselő izraeli ELM–2084 mobil radarja.

Honvédelmi miniszter: Vaskupolát húzunk Magyarország fölé

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt is elárulta, hogy körülbelül mennyibe kerülhet az izraeli Vaskupola beszerzése.