Győzött Sheinbaum: Zsidó elnököt választottak Mexikóban

A klímakutató és volt mexikóvárosi polgármester vasárnap este közölte, hogy két vetélytársa már felhívta őt, és elismerte győzelmét.

„Én leszek Mexikó első női elnöke” – mondta Sheinbaum mosolyogva egy belvárosi szállodában, nem sokkal azután, hogy a választási hatóságok bejelentették, hogy a statisztikai minta szerint visszafordíthatatlan előnye van. „Nem egyedül csináltam. Mindannyian megcsináltuk, a hősnőinkkel, akik a hazánkat adták nekünk, az anyáinkkal, a lányainkkal és az unokáinkkal.”

„Megmutattuk, hogy Mexikó demokratikus ország, békés választásokkal”

– tette hozzá.

A Nemzeti Választási Intézet elnöke szerint Sheinbaum a statisztikai minta alapján eddig a szavazatok 58,3-60,7 százalékát szerezte meg. Az ellenzéki jelölt, Xóchitl Gálvez a szavazatok 26,6-28,6%-át, Jorge Álvarez Máynez pedig a szavazatok 9,9-10,8%-át szerezte meg.

A mexikói elnök kitart amellett, hogy zsidó kritikusa „hitlerista”

A mexikói kormány bevándorlás politikáját bírálta a zsidó újságíró.

A kormánypárti jelölt azzal kampányolt, hogy folytatja azt a politikai irányvonalat, amelyet politikai mentora, Andrés Manuel López Obrador elnök az elmúlt hat évben kijelölt.

Közel 100 millióan regisztráltak a szavazásra, de a részvételi arány valamivel alacsonyabb volt, mint a korábbi választásokon.

A választásokat széles körben népszavazásnak tekintették a populista López Obrador politikájáról, aki szociális programok bevezetésével próbálkozott, igaz, neki sem sikerült csökkentenie a mexikói drogkartellek által elkövetett erőszakot.

Sheinbaum ritkán említi zsidó származását, de 2018-ban azt mondta, hogy „büszke” arra.

„Tóra várost” terveznek Mexikóban

Ez lesz Latin-Amerika első, teljesen ortodox zsidó települése.