Nagyapja náci volt, ő viszont az izraeli hadsereget segítené

Egy, a családneve elhallgatását kérő német fiatal, bizonyos Edgar januárban érkezett Izraelbe, ahol önkéntesnek állt és különböző bázisokon segítette a katonákat. Látogatása során döntött úgy, hogy be akar vonulni az IDF-be — írja a The Jerusalem Post.

Bár nagyszülei nácik voltak a második világháború idején, egy 23 éves német állampolgár, Edgar Izrael elkötelezett támogatójává vált, és azért jött Németországból, hogy megpróbáljon bevonulni az izraeli hadseregbe.

Edgar nem zsidó származású, de Izrael-pártinak nevelték, és már évek óta szeretett volna Izraelbe látogatni.

A Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása után Edgar úgy érezte, hogy cselekednie kell, és segítenie kell a zsidó államban élőknek.

„Otthon ültem és néztem, ahogy a zsidók valami olyasmit élnek át, ami a holokauszthoz hasonlít. Üzenetet küldtem a barátaimnak, hogy megkérdezzem, jól vannak-e, de úgy éreztem, tennem kell valamit”

– magyarázta Edgar az egyik izraeli televíziócsatornának adott interjújában.

Januárban Edgar Izraelbe utazott, ahol önkéntesnek állt, és különböző bázisokon kezdett segíteni a katonáknak. Látogatása alatt döntött úgy, hogy be akar vonulni az IDF-be. Ugyan nem-zsidó külföldi állampolgárként erre nem nyílt lehetősége, Edgar továbbra is törekedett arra, hogy besorozzák. Különböző kormányhivatalokba utazott, például a Belügyminisztériumba és a Népesedési és Bevándorlási Hatósághoz, de nem járt sikerrel.

„Még ha nem is sikerül bevonulnom, semmi kétségem afelől, hogy újra eljövök. Csodálatos élmény volt Izraelbe jönni”.

Amíg a turistavízuma le nem jár, Edgar azt mondta, hogy továbbra is Izraelben tölti majd az idejét és önkéntes munkával segíti a palesztin terror elleni harcot.

Kétmillió palesztin kérhet menedékjogot Spanyolországban

A diplomaták szerint „beláthatatlan következményekkel járó hibát” követett el a spanyol kormány.