Kína gyorssegélyt juttat Gázának

A Neokohn főszerkesztője

 

Peking 69 millió dolláros segélyt nyújt a palesztinoknak és további 3 millió dollárt az ENSZ Segélyszervezetének (UNRWA) – közölte csütörtökön Hszi Csin-ping kínai elnök.

„Tavaly október óta a palesztin-izraeli konfliktus drasztikusan eszkalálódott, óriási szenvedésbe taszítva az embereket” – mondta Hszi Csin-ping kínai elnök a Pekingben tartott Kína-Arab Államok Együttműködési Fórumon – jelentette az Associated Press.

„A háború nem folytatódhat a végtelenségig” – mondta.

Hszi azt is mondta, hogy nemzetközi konferenciát kellene tartani a háború befejezésének sürgetésére.

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök is felszólalt a csütörtöki rendezvényen.

„Felszólítom a nemzetközi közösség minden aktív szereplőjét, hogy vállalja erkölcsi és jogi felelősségét a felháborító izraeli háború megállítása érdekében”

– mondta.

A kínai elnök szerint „a kétállami megoldás iránti elkötelezettséget nem szabad tetszés szerint megingatni” – közölte az állami média, amely hozzátette, hogy Hszi Bahrein, Egyiptom, Tunézia és az Egyesült Arab Emírségek vezetőihez és más arab államok külügyminisztereihez is szólt.

Elmondta azt is, hogy Kína 2026-ban házigazdája lesz a második Kína-Arab államok csúcstalálkozónak. Az első csúcstalálkozónak 2022 végén Szaúd-Arábia adott otthont Rijádban.

„Az arab féllel együtt tiszteletben tartjuk az Egyesült Nemzetek Alapokmányának céljait és elveit, minden nemzet független döntését és a történelemben kialakult valóságot, és együtt fogunk törekedni a forró pontok problémáinak olyan megoldásaira, amelyek fenntartják a méltányosságot és az igazságosságot, valamint fenntartják a békét és a biztonságot”

– fogalmazott a kínai elnök.

Grant Rumley és Rebecca Redlich a Washington Institute for Near East Policy honlapján megjelent elemzésben írja: „A Hamász és Izrael közötti majdnem minden konfliktusban Kína üzenetei a jól ismert mintát követték: minden felet önmérsékletre szólítanak fel, megismétlik a kétállami megoldás fontosságát, és elkötelezettséget ígérnek a béketárgyalások támogatása mellett, jellemzően egy nemzetközi konferencián keresztül.

„A legutóbbi gázai háborúban ezek a beszédtémák megváltoztak” – jegyzik meg.

„A tűzszünet végrehajtására, a tárgyalásokhoz való visszatérésre és a kétállami megoldás teljesítésére irányuló szokásos felhívások mellett Peking közvetlenebbül bírálta Izrael válaszlépéseit az október 7-i Hamász általi terrortámadásokra”.

Egyiptom komoly anyagi függőségben áll a Hamásszal

Ha egy elemzést olvas csak el ma, ez legyen az!