Az amerikai zsidó szervezetek nem látják egységesen a Trump elleni ítéletet

Zsidó politikai csoportok a választóvonal mindkét oldalán reagáltak arra, hogy a New York-i esküdtszék mind a 34 bűncselekmény vádjában elítélte Donald Trump volt elnököt.

„Kétségtelen, hogy ez egy politikai ellenfél elleni politikai büntetőeljárás. Ez a jogrendszer fegyverként való felhasználása”

– jelentette ki Matt Brooks, a Republikánus Zsidó Koalíció vezetője, aki hozzátette: „Az ügy mélyen elhibázott, és valószínűleg fellebbezés esetén meg fogják semmisíteni”

– tette hozzá Brooks.

„A demokraták azt hiszik, hogy ez ártani fog Trumpnak, a valóság az, hogy valószínűleg győzelemre fogja juttatni Trumpot novemberben”.

Mark Mellman, a Demokratikus Többség Izraelért elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy Trumpot is megilleti az ártatlanság vélelme, amíg bűnössége be nem bizonyosodik.

„Most az esküdtszék előtt bebizonyosodott a bűnössége” – jelentette ki Mellman.

„A választókon múlik majd, hogyan mérlegelik ezeket az ítéleteket a választáson. Mi a magunk részéről nem hisszük, hogy egy elítélt bűnözőnek az ország legmagasabb hivatalát kellene betöltenie„

Miután az esküdtszék felolvasta döntését, Trump a következőt nyilatkozta a sajtó munkatársai előtt:

„az igazi ítéletet november 5-én fogják meghozni az emberek, és ők tudják, mi történt itt, és mindenki tudja, mi történt itt. Van egy Soros által támogatott ügyészük, és az egész ügy, mi nem csináltunk semmi rosszat. Én egy nagyon ártatlan ember vagyok.”

Az amerikai szélsőbal antiszemitizmussal vádolta Trumpot, amikor a volt elnök megjegyezte, hogy Alvin Bragg, a manhattani kerületi ügyész Soros György támogatását élvezte.

Jason Bedrick, a Heritage Foundation Oktatáspolitikai Központjának kutatója reagált erre a kritikára.

„Ez rendkívül multaságos.

Amikor az emberek népirtó jelszavakat kiabálnak a világ egyetlen zsidó államáról, a baloldal mindent megtesz, hogy kijelentse, hogy ez nem antiszemitizmus” – írta.

„De amikor az emberek pontosan rámutatnak arra, hogy a szélsőbaloldali Soros egy államügyészt finanszírozott, ráadásul Trump még csak nem is utalt Soros zsidó származására, a baloldal antiszemitizmus miatt sikítozik.”

„Mindannyian átlátunk ezen a fáradt, politikailag motivált játékon” – tette hozzá.

„Abba kéne hagyni az antiszemitizmus vádjának ilyetén elcsépelését”.

Elítélték Trumpt minden vádpontban

Ezzel az első olyan amerikai elnök lett, akit elítéltel. Akár 136 év börtön is várhat rá.