Szlovénia is csatlakozhat az új őrülethez

Spanyolország, Norvégia és Írország mellett Szlovénia is csatlakozhat azon államok sorába, melyek egyoldalúan elismernének egy palesztin államot. A szlovén parlament jóváhagyása kell a döntéshez.

Sajtóértesülések szerint Szlovénia is csatlakozhat azon államok sorához, amelyek a Közel-Keleti konfliktus lehetséges megoldásaként azt tartják leghelyesebbnek, ha a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i, példátlanul brutális Izrael elleni terrortámadását azzal jutalmaznák, hogy elismernék a palesztin államiságot. Tennék ezt annak ellenére, hogy semmilyen elképzelés nincs arról például, hogy ki vezetne egy ilyen államot és hol húzódnának a határai.

Israel Katz izraeli külügyminiszter élesen bírálta a szlovén kormány javaslatát és hangsúlyozta, hogy

egy ilyen lépés jutalmazná a Hamászt „gyilkosságért, nemi erőszakért és holttestek megcsonkításáért”, utalva a terrorcsoport október 7-i dél-izraeli mészárlására, amely a gázai háborút váltotta ki.

Katz nyilatkozatában azt állítja, hogy a lépés Izrael főellenségét, Iránt is erősíti, és kárt okoz „a szlovén és az izraeli nép közötti szoros barátságnak”. Hozzátette, hogy

„reméli, hogy a szlovén parlament elutasítja ezt az ajánlást”.

A palesztin terroristák ujjonganak az ír-norvég-spanyol trió bejelentése után

A Hamász hálás a három hitvány európai államnak.