Izrael-ellenes csoportok perelték be a Booking.com-ot

Emberi jogi csoportok azzal vádolják az online utazási irodát, hogy „háborús bűnökből profitál, mivel megkönnyíti az őslakos palesztin lakosságtól ellopott földeken lévő nyaralók bérbeadását”.

Holland ügyészek vizsgálják a büntetőjogi panaszt a Booking.com ellen, amiért az izraeli telepeken lévő bérelhető ingatlanokat kínált – közölték csütörtökön.

A SOMO holland nonprofit szervezet közölte, hogy három másik emberi jogi csoporttal együtt novemberben nyújtotta be a feljelentést a holland ügyészséghez, de korábban nem állt vele a nyilvánosság elé.

A csoportok panaszukban azzal vádolják a Booking.com-ot, hogy

„háborús bűncselekményekből húz hasznot azzal, hogy megkönnyíti az őshonos palesztin lakosságtól ellopott földeken lévő nyaralók bérbeadását”.

Izrael „diplomáciai háborúba” szállhat a Booking.com ellen

A cég e heti döntése szerint ugyanis a júdea-szamáriai, izraeli ellenőrzés alatt álló területekre vonatkozó hirdetéseken biztonsági figyelmeztetést kell feltüntetni.

Az ügyészek tanulmányozzák a panaszt, de nem tudtak határidőt mondani a lehetséges további lépésekről szóló döntés meghozatalára – mondta Brechje van de Moosdijk szóvivő.

A Booking válaszában közölte, hogy nem ért egyet a vádakkal, és hogy nincsenek olyan törvények, amelyek tiltanák az izraeli telepeken történő szálláshirdetéseket.

A SOMO és társai azzal érvelnek, hogy az ezen ingatlanok bérbeadásából származó bevételek „bűncselekményből származó bevételnek” minősülnek, ezzel pedig megsértik a holland pénzmosás elleni törvényeket (a Booking.com székhelye Hollandiában található).

Győzelem: Hollandiában büntethetővé válik a palesztinok népirtó szlogenje

Az indítványt a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) nyújtotta be szavazásra, azzal érvelve, hogy a jelmondat erőszakra való felhívásnak minősül.