Már a kolozsvári egyetemet is elérték a terrorpárti térfoglalók

Kolozsváron a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (UBB) és a Kolozsvári Műszaki Egyetem (UTCN) diákjai péntek délután elfoglalták a Szociológia és Szociális Munka Kar udvarát, és határozatlan időre tábort állítottak fel. A „Kolozsvári Diákok Palesztináért” csoportosulás több pontból álló követeléslistát nyújtott be az egyetemek vezetőségének, amelyben azonnali intézkedéseket követel az izraeli katonasággal kapcsolatban álló vagy abból profitáló vállalatokkal való együttműködések megszüntetésére — írja a Transtelex.

Szerintük az egyetemek nem lehetnek közömbösek olyan helyzetben, ahol emberi jogi jogsértések történnek. A diákok felhívják a figyelmet arra, hogy a Nemzetközi Bíróság 2024. január 26-i előzetes döntése alapján minden államnak és közintézménynek kötelessége intézkedéseket hozni annak érdekében, hogy Izrael betartsa a bíróság döntését és azonnal megszüntesse a genocídiumot a Gázai övezetben. A tüntetők kritizálják az egyetemek eddigi tétlenségét és az intézményi intézkedések hiányát. Úgy vélik, hogy az egyetemeknek határozottan állást kell foglalniuk az igazságosság mellett, és hozzájárulniuk kell a genocídium megakadályozásához, felhívják a figyelmet arra, hogy a hivatalos adatok szerint eddig legalább 35 ezer civil halottja van a gázai megszállásának. A beadvány megfogalmazói hangsúlyozzák, hogy

„nem maradhatnak passzívak egy olyan helyzetben, ahol palesztin életek továbbra is veszélyben vannak”.

Azt követelik, hogy az egyetemek mutassanak szolidaritást a palesztin néppel és támogassák a palesztin diákokat és oktatókat. A diákok jelezték, hogy

„elkötelezettek a békés tiltakozás mellett, és az egyetemi udvar elfoglalásával szeretnék felhívni a figyelmet követeléseikre és a palesztin nép helyzetére”.

A követelések között olyan képmutató és igazságot torzító célokat fogalmaztak meg a terrorpárti tüntetők, mint „az egyetemek demilitarizálása”, „a genocídium és illegális megszállás bojkottja”, „szolidaritás a palesztin diákokkal”, „nemzetközi akadémiai támogatás”, „az iszlamofóbia elleni küzdelem”, „európai kutatási alapok leállítása”, „nemzetközi jog és emberi jogok tiszteletben tartása”, „európai kutatási alapok felülvizsgálata”, „példamutatás az akadémiai közösség számára”.

A kolozsvári egyetemen tüntetőket nyilván csak az izraeli hadsereg gázai terrorellenes hadjárata zavarja, melyet a zsidó állam azután indított, hogy a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-n brutális terrortámadást intézett a zsidó állam ellen.

Az olyan tényleges népírtások, melyeket Szíriában, Jemenben vagy számos muszlim afrikai országban követnek el, és amelyek milliók halálával járnak a mai napig, nem foglalkoztatják az „érzékeny” egyetemistákat.

Sikítozó-rugdalózó palesztin aktivisták csináltak botrányt Budapesten

Az október 7-ei Hamász-pogrom során a nők ellen elkövetett szexuális erőszakról tartott konferenciát zavarták meg a provokátorok.