Váratlan: Putyin tűzszünetet akar, de a jelenlegi frontvonalakon

Vlagyimir Putyin orosz elnök kész megállítani az ukrajnai háborút egy olyan tárgyalásos tűzszünettel, amely elismeri a jelenlegi harcvonalakat – mondta négy, egymástól független orosz forrás a Reutersnek, és azt állította, hogy Oroszország kész tovább harcolni, ha Kijev és a Nyugat nem reagál.

A Putyin környezetében zajló megbeszéléseket ismerő források közül hárman elmondták, hogy a veterán orosz vezető csalódottságát fejezte ki tanácsadói egy kis csoportjának a nyugati támogatású, a tárgyalások megakasztására irányuló kísérleteknek, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a tárgyalásokat kizáró döntése miatt.

„Putyin addig harcolhat, ameddig csak kell, de  kész a tűzszünetre is – a háború befagyasztására” – mondta a négy közül egy másik, egy magas rangú orosz forrás, aki Putyinnal dolgozott, és ismeri a Kremlben folyó legmagasabb szintű beszélgetéseket.

Ő is, akárcsak a cikkben idézett többiek, névtelenséget kérve beszélt az ügy érzékenységére való tekintettel.

E beszámolóhoz a Reuters összesen öt olyan emberrel beszélt, akik Putyinnal dolgoznak vagy dolgoztak együtt magas szinten a politikai és üzleti életben.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője kommentárra válaszolva elmondta, hogy a Kreml vezetője többször is világossá tette, hogy

Oroszország nyitott a párbeszédre céljai elérése érdekében, és kijelentette, hogy az ország nem akar „örök háborút”.

Ukrajna kül- és védelmi minisztériuma nem válaszolt a kérdésekre.

Andrej Belousov közgazdász múlt heti kinevezését orosz védelmi miniszterré egyes nyugati katonai és politikai elemzők úgy értékelték, hogy az orosz gazdaságot állandó háborús alapokra helyezték egy elhúzódó konfliktus megnyerése érdekében.

Ezt követte az elmúlt hetekben Oroszország által gyakorolt tartós harctéri nyomás és területi előrenyomulás.

A források szerint azonban

a márciusban újabb hatéves ciklusra újraválasztott Putyin inkább arra szeretné felhasználni Oroszország jelenlegi lendületét, hogy maga mögött hagyja a háborút.

A Kreml felsőbb köreiben folytatott beszélgetésekről szerzett ismereteik alapján a források közül ketten azt mondták, hogy Putyin azon a véleményen van, hogy a háborúban eddig elért eredmények elégségesek ahhoz, hogy a háborút győzelemként mutassa fel az orosz népnek.

Európa második világháború óta legnagyobb szárazföldi konfliktusa mindkét oldalon több tízezer emberéletet követelt, és az orosz gazdaságot sújtó átfogó nyugati szankciókat eredményezett.

Három forrás szerint Putyin megértette, hogy bármilyen újabb előrelépés ismét országos mozgósítást igényelne, amit ő nem akar, az egyik, az orosz elnököt ismerő forrás szerint pedig az elnök népszerűsége a 2022 szeptemberi első mozgósítás után visszaesett.

Moszkva megint kicsit lezsidózta Zelenszkijt

Nem ez az első antiszemita megjegyzés az ukrán elnökkel kapcsolatban Oroszországból, amely Ukrajnát „náci” rezsimnek állítja be.