Ismét folytatódnak a túsztárgyalások

William Burns, a CIA igazgatója a következő napokban Európába utazik, hogy találkozzon David Barneával, a Moszad vezetőjével és Mohammed bin Abdulrahman Al Thani katari miniszterelnökkel annak érdekében, hogy felújítsák a Hamász által fogva tartott 128 izraeli túsz szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokat – közölte két tisztviselő csütörtökön a The Times of Israel című izraeli napilappal.

A magas szintű találkozó lesz az első azóta, hogy a tárgyalások két héttel ezelőtt meghiúsultak, miután a Hamász az amerikai, katari és egyiptomi közvetítők által kidolgozott javaslatra olyan módosításokkal válaszolt, amelyeket az Egyesült Államok és Izrael egyaránt elfogadhatatlannak tartott.

A javaslat a 128, még mindig a Hamász palesztin terrorszervezet által fogvatartott izraeli túsz fokozatos szabadon bocsátását irányozta elő, kezdve 33 nő, idős és beteg elrabolt személy elengedésével egy hathetes fegyverszüneti időszak alatt. A második fázisban a fennmaradó túszok szabadon bocsátását a tartós tűzszünetről szóló tárgyalásokkal együttre tervezték. A harmadik fázisban a Hamász által fogva tartott túszok holttesteit engedték volna szabadon.

A Hamász válasza az Izrael által zöld utat kapott közvetítői javaslatokra számos eképesztően arcátlan módosítást tartalmazott, többek között azt, hogy az első fázisban nem is engedi szabadon a 33 élő túszt.

Nem világos, hogy Abbász Kamel egyiptomi hírszerzési vezető is részt vesz-e a közelgő európai találkozón, ahogyan azt korábban tette, de Kairó továbbra is részt vesz a közvetítési folyamatban – mondta egy amerikai és egy izraeli tisztviselő, megerősítve az Axios hírportál beszámolóját.

Egyiptom felháborodott a The Times of Israel és a CNN közelmúltbeli tudósításai miatt, amelyek szerint a tárgyalások legutóbbi fordulójában külön javaslatokat tett Izraelnek és a Hamásznak, és ezzel hozzájárult azok két héttel ezelőtti összeomlásához. Kairó azzal fenyegetőzött, hogy beszünteti közvetítői erőfeszítéseit a szerepét kétségbe vonó kísérletek miatt – ezt a fenyegetést a múlt hónapban Katar is megfogalmazta.

A lap által megszólított izraeli tisztviselő úgy gondolja, hogy Kairó nem fog kilépni a tárgyalásokból, mivel túlságosan kötődik a konfliktushoz, tekintettel a Gázával közös határára. Illetve amíg Katar az Egyesült Államok kérésére továbbra is fogadja a Hamászt, addig Doha is részt vesz a közvetítési erőfeszítésekben – mondta az izraeli tisztviselő, hozzátéve, hogy az öböl menti királyság a Biden-kormányzat bizalmát is élvezi.

A háborús kabinet ülésén Nitzan Alon IDF vezérőrnagy, aki a tárgyalófelek egyike, egy frissített tervet terjesztett elő, miután előző javaslatát szombat este Benjámin Netanjahu miniszterelnök lelőtte – jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.