Isten büntetése volt az iráni elnök lezuhanása?

Ebrahim Raiszi iráni elnök helikopterének vasárnapi végrehajtott „kényszerleszállására” több izraeli rabbi nyilvánosan reagált.

Meir Abutbul rabbi „teheráni hóhérnak” nevezte Raiszit, és a Facebookon közzétett bejegyzésében elítélte őt az Izraellel és a zsidó néppel szembeni ellenségeskedése miatt.

„Ez a kutya fel akarta akasztani a zsidókat, ezért Isten szétszórta a szélbe egy helikopterbalesetben, őt és egész Izrael-gyűlölő csapatát” – írta Abutbul, azt sugallva, hogy a baleset egyfajta isteni büntetés volt.

Facebook-bejegyzésében Ben Artzi figyelmeztetett: „Isten azt mondta, elég volt, feldühítettétek Őt”, jelezve, hogy az incidens a Raiszi és kormánya által hozott intézkedésekért járó büntetés eredménye volt.

E hangok mellett Jichák Batzri rabbi is megosztotta gondolatait a közösségi médiában, és Raiszit a bibliai gonosztevőhöz, Hámánhoz hasonlította.

„Hámán, a gonosz megsérült egy helikopterbalesetben” – írta Batzri a Facebookon, utalva a Tasnim iráni hírügynökségnek a kelet-azerbajdzsáni régióban történt balesetről szóló jelentésére.

Raiszi korábban nemzetközi felháborodást váltott ki azzal, hogy a holokauszt további kivizsgálását követelte, és fenyegetéseket intézett Izrael ellen, többek között azt állította, hogy a palesztin konfliktus egyetlen megoldása egy állam lenne „a folyótól a tengerig”, és olyan akciókkal vádolta Izraelt, amelyekkel „átlépte a vörös vonalakat”.