Úgy tűnik meghalt az iráni elnök

Iráni médiajelentések szerint minden valószínűség szerint a ma történt helikopter-balesetben meghalt Ebrahim Raiszi iráni elnök és az iráni külügyminiszter, Hoszein Amir-Abdollahian.

Bár a híreket nem erősítették meg, annyi egyelőre bizonyos, hogy a Raiszit és a külügyminiszterét szállító helikopter vasárnap délután hajthatott végre kényszerleszállást Irán és Azerbajdzsán határán, ahol a terroristavezér-elnök egy iráni-azeri közösen épített gátat adott át. A rossz időjárási viszonyok miatt a helikopter vagy kényszerleszállást kellett végrehajtson, vagy, ahogy a mostani jelentések szólnak, lezuhant.

Számos mentőalakulat érkezett a Teherántól mintegy 600 kilométerre lévő területre, de a ködös idő és a durva esőzések rendkívüli módon megnehezítik a helikopter megtalálását.

Az iráni állami média szerint az elnök helikopterbalesetének pontos helyszínét Varzegán tartományban, egy Ardeshir és Brazin közötti területen jelentették be. A beszámoló szerint a terület rendkívül sziklás. A Vörös Félhold mentőszervezet mintegy 240 mentőst küldött a térségbe, akik Uzi faluban állomásoznak. Dróncsapatok, mentőcsapatok és a Vörös Félhold rádiós kommunikációs központja is jelen van a térségben.

A rendszerellenes Iran International arról számolt be, hogy az iráni rendőrség hírszerző szervezete bejelentette, hogy

„a közösségi médiában tevékenykedők minden oldala rendőrségi felügyelet alatt áll, és azokkal az egyénekkel szemben, akik pletykákat tesznek közzé vagy megpróbálják megzavarni a közvéleményt, a törvénynek megfelelően fognak eljárni”.

Emellett a teheráni ügyészség közleményben figyelmeztette a sajtót, amely szerint: „Az elmúlt órákban egyes médiaszemélyiségek hamis híreket tettek közzé az elnököt érintő helikopterbalesettel kapcsolatban. Ennek következtében a teheráni ügyészség több személyt figyelmeztetésben részesített a közvélemény megzavarása miatt”.

Az iráni diktatúra brutális nyomása ellenére egyesek Teheránban a terroristavezér-elnök halálát tüzijátékkal ünnepelték, ami jól tükrözi, hogy a radikális iszlám rezsim nem élvez teljes támogatottságot az iráni lakosság körében.

Mahyar Tousi on Twitter: „🚨 BREAKING: Celebrations in Iran following the president’s helicopter crash pic.twitter.com/8dRDMExD51 / Twitter”

🚨 BREAKING: Celebrations in Iran following the president’s helicopter crash pic.twitter.com/8dRDMExD51

„Így vesszen el minden ellenséged Örökkévaló” (Bírák 5:31.)

Akár le is zuhanhatott az iráni elnököt szállító helikopter (frissített hír)

Ebrahim Raiszi elnök és az iráni külügyminiszter is azon a helikopteren volt, amelyet még nem tudtak elérni a mentősegységek.