A politikai gyilkosságokkal kapcsolatos tévhitek anatómiája

A Neokohn főmunkatársa, Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő.

A Fico elleni merénylet kapcsán igen gyakran lehetett hallani, elemzőktől és médiaszemélyiségektől egyaránt, hogy amit láttunk, az egy atipikus elkövetési mód. Mert ugye nem számít standbeli merénylőnek az, aki nem mesterlövészpuskát használ, nagy távolságból adva le a nemzetek, országok sorsát megváltoztató halálos lövést. Nos, a rendelkezésünkre álló adatok teljesen más képet festenek — írja közösségi médiaoldalán lapunk főmunkatársa, Robert C. Castel.


A Global Terrorism Database 1970 óta 2189 olyan merényletet jegyez fel, amit lőfegyverrel követtek el állam illetve kormányfők, illetve politikai pártok vezetői ellen. Ezeknek a többségét, 621 támadást maroklőfegyverrel hajtottak végre. További 414-et automata puskákkal, amiknek a döntő többsége gépkarabély volt. További 24-et nem-öntöltő sörétes, illetve golyós puskákkal. Ez utóbbi kategóriának csupán egy részét alkotják a tévhit alapját képező mesterlövészfegyverek. Az esetek döntő többségében, 1 129 az adatbázis nem tartalmaz információt a fegyver típusával kapcsolatban.

A RAND adatbázisa, a Database of Global Terrorism Incidents, az általa dokumentált több mint negyvenezer esemény közül csupán 64 olyanról számol be, amit mesterlövészfegyverekkel követtek el. Ezek közül is csupán három irányult magas rangú politikai személyiségek ellen.

Mivel magyarázható ez a szakadék a percepció és a valóság között?

Talán azzal, hogy a 60-as évek két legendássá vált politikai gyilkosságát JFK (1963) és Martin Luther King (1968) mesterlövészfegyverekkel követték el. Különösen az előbbire épülő konteó-ipar volt az, ami örök időkre belemarta a kollektív tudatba a módot, ahogy egy ilyen bűncselekményt elkövetni “illik”.

Pedig ha jól belegondolunk, ez a tévhit szembe megy a józan paraszti észnek.

A maroklőfegyverek nagyságrendekkel nagyobb számban lettek gyártva és forgalmazva, mint a mesterlövészfegyverek. Kis méretüknél fogva pedig sokkal jobban álcázhatók.

Az előbbihez néha egy nadrágzseb is elég. Az utóbbi optimális működéséhez számos segédeszközre van szükség. Arról nem is beszélve, hogy egy maroklőfegyver közvetlen közelről történő használatára nagyon hamar ki lehet képezni bárkit. Egy mesterlövész képzése viszont hosszú hónapokat vesz igénybe.

Kéznyújtásnyi távolságból a maroklőfegyver éppen olyan halálos lehet egy laikus, mint egy profi kezében.

A mesterlövészpuska azonban már közepes távolságból is teljesen használhatatlanná válik a laikus kezében.

A Fico elleni merénylet tehát teljesen beleillik annak a mintázatnak a fősodrába, amit igen sok alkalommal láttunk az elmúlt száz-egynéhány évben.

Diplomáciai immunitás, iráni módra

A világ 200 állama közül valószínűleg Irán az utolsó, aki a diplomáciai immunitás megsértése miatt emelhet panaszt — írja Robert C. Castel.